Placek orzechowo krówkowy

4.5 (202 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Pyszny torcik dla miłośników orzechów i masy krówkowej, ale nie tylko. Rewelacyjne połączenie delikatnego biszkoptu z orzechów laskowych z pysznym kremem na bazie śmietany i masy krówkowej posypany orzechami. Smaki idealnie się ze sobą komponują i wzajemnie uzupełniają. Sprawdzi się na każda okazję.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki: tortownica ok. 20 cmx20 cm
    Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
    Składniki na krem powinny być dobrze schłodzone.
    Biszkopt:
    • 4 jajka,
    • 4 łyżki cukru ( u mnie ksylitol),
    • 150 g mielonych orzechów laskowych,
    • 1 łyżka bułki tartej z górką,
    • 1 łyżka mąki pszennej z górką,
    • 1 łyżka kaszy manny,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    krem śmietanowo krówkowy:
    • 400 ml śmietanki 36%,
    • 200 g masy krówkowej kajmakowej
    • 1 łyżeczka żelatyny,
    • 20-30 ml wrzątku,
    oraz:
    • powidło ze śliwek lub dżem z czarnej porzeczki ( ma być kwaskowaty),
    • zmielone i posiekane orzechy laskowe do dekoracji,
    • likierem słony karmel (opcjonalnie do polania ciasta),
Wystaw ocenę:

4.5 (202 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Placek orzechowo krówkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt:
    W misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, bułkę tartą, kaszę mannę oraz zmielonymi orzechami.
    Białka oddzielamy bardzo dokładnie od żółtek i ubijamy mikserem „na sztywno”. Gdy białka będą już ubite, powoli dodajemy cukier, cały czas ubijając oraz żółtka (po jednym). Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo po łyżce suche składniki delikatnie ubijając, aby piana nie straciła objętości. Możemy tez wymieszać szpatułką.
    Pianę wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej np. olejem.
    Pieczemy w temperaturze 180 C przez około 35 – 40 minut, do suchego patyczka.
    Gdy biszkopt jest już upieczony wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na blat do przestudzenia.
    Gdy przestygnie przecinamy na pół. Biszkopt smarujemy dżemem porzeczkowy.
    Krem:
    Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, następnie pomału dodajemy masę krówkową oraz przestudzoną żelatynę i ubijamy aby krem był sztywny i gładki.
    2/3 kremu wykładamy na biszkopt posmarowany dżemem i przykrywamy drugim biszkoptem, który smarujemy resztą kremu. Dekorujemy orzechami. Rewelacyjnie smakuje polany likierem słony karmel. Smacznego!

Porady

Śmietana aby nam się ładnie ubiła musi być dobrze schłodzona. Najczęściej wkładam ją na chwilę do zamrażarki (ok. 20min). Masę krówkową również. Miskę i końcówki od miksera też chłodzę wkładając je na około 20-30 min do zamrażarki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa kajmakowa Masa krówkowa Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować