Placek orzechowo krówkowy

  • wyświetlono: 1034 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Pyszny torcik dla miłośników orzechów i masy krówkowej, ale nie tylko. Rewelacyjne połączenie delikatnego biszkoptu z orzechów laskowych z pysznym kremem na bazie śmietany i masy krówkowej posypany orzechami. Smaki idealnie się ze sobą komponują i wzajemnie uzupełniają. Sprawdzi się na każda okazję.

b
  • 16 porcje
  • 60min

Składniki

Składniki: tortownica ok. 20 cmx20 cm
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Składniki na krem powinny być dobrze schłodzone.
Biszkopt:
• 4 jajka,
• 4 łyżki cukru ( u mnie ksylitol),
• 150 g mielonych orzechów laskowych,
• 1 łyżka bułki tartej z górką,
• 1 łyżka mąki pszennej z górką,
• 1 łyżka kaszy manny,
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
krem śmietanowo krówkowy:
• 400 ml śmietanki 36%,
• 200 g masy krówkowej kajmakowej
• 1 łyżeczka żelatyny,
• 20-30 ml wrzątku,
oraz:
• powidło ze śliwek lub dżem z czarnej porzeczki ( ma być kwaskowaty),
• zmielone i posiekane orzechy laskowe do dekoracji,
• likierem słony karmel (opcjonalnie do polania ciasta),

Sposób przygotowania przepisu:

Placek orzechowo krówkowy

  • 1. biszkopt:
    W misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, bułkę tartą, kaszę mannę oraz zmielonymi orzechami.
    Białka oddzielamy bardzo dokładnie od żółtek i ubijamy mikserem „na sztywno”. Gdy białka będą już ubite, powoli dodajemy cukier, cały czas ubijając oraz żółtka (po jednym). Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo po łyżce suche składniki delikatnie ubijając, aby piana nie straciła objętości. Możemy tez wymieszać szpatułką.
    Pianę wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej np. olejem.
    Pieczemy w temperaturze 180 C przez około 35 – 40 minut, do suchego patyczka.
    Gdy biszkopt jest już upieczony wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na blat do przestudzenia.
    Gdy przestygnie przecinamy na pół. Biszkopt smarujemy dżemem porzeczkowy.
    Krem:
    Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, następnie pomału dodajemy masę krówkową oraz przestudzoną żelatynę i ubijamy aby krem był sztywny i gładki.
    2/3 kremu wykładamy na biszkopt posmarowany dżemem i przykrywamy drugim biszkoptem, który smarujemy resztą kremu. Dekorujemy orzechami. Rewelacyjnie smakuje polany likierem słony karmel. Smacznego!

Porady

Śmietana aby nam się ładnie ubiła musi być dobrze schłodzona. Najczęściej wkładam ją na chwilę do zamrażarki (ok. 20min). Masę krówkową również.
Miskę i końcówki od miksera też chłodzę wkładając je na około 20-30 min do zamrażarki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

urodzinyorzechy laskowemasa krówkowaświętana każda okazjęprzyjęcieboże narodzenieSylwestermasa kajmakowaimieniny

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto krówkowe ze słonecznikiem

Dodane przez: ciasto

Ciasto krówkowe ze słonecznikiem

Słodka masa krówkowa z chrupiącym...

Placek ucierany z masłem orzechowymi i owocami

Dodane przez: Di bloguje

Placek ucierany z masłem orzechowymi i owocami

To idealna propozycja na pyszne...

Mazurek krówkowy

Dodane przez: Jaga85

Mazurek krówkowy

Mazurek to obowiązkowe ciasto...

Sernik krówkowy

Dodane przez: monika016

Sernik krówkowy

Samo przygotowanie masy serowej...

BISZKOPTOWE MOCNO KRÓWKOWE

Dodane przez: Babcia Tereska

BISZKOPTOWE MOCNO KRÓWKOWE

Ciasto z biszkoptem budyniowym-krówkowym....

Ciasto z masą krówkową

Dodane przez: PolskaGotuje

Ciasto z kremem krówkowym.

Ciasto z masą karmelową idealne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE