Placek POEZJA orzechowo jabłkowa

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Moja kolejna propozycja na ciasto POEZJA. Tym razem na orzechowym biszkopcie z jabłkami w galaretce. Pyszne i efektowne ciasto. Idealny na każda okazję. Jest dość czasochłonne, ale naprawdę warto przygotować Smaki idealnie się komponują i uzupełniają wzajemnie.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt orzechowy:
    • 3 duże jajka,
    • 3 łyżki cukru (ksylitolu),
    • 120g zmielonych orzechów ( u mnie laskowe i włoskie)
    • 1 łyżeczka z górką maki tortowej ( u mnie orkiszowa),
    • 1 łyżeczka z górką bułki tartej,
    • 1 łyżeczka z górką kaszy manny,
    • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ( u mnie bez fosforanów),
    Masa budyniowa
    • 300 ml mleka 3,2%,
    • 1 budyń waniliowy bez cukru ( lub śmietankowy po ok 35g-40g),
    • ok. 110 g masła 82%,
    • 2-3 łyżek cukru (ksylitolu),
    Jabłka w galaretce:
    • 1 galaretka ( u mnie galaretka o smaku lemoniady na 375ml)
    • 200 ml wrzątku,
    • ok. 200g - 250 obranych i pokrojonych jabłek,
    masa śmietanowa:
    • 200 ml śmietany 36 %,
    • 1-2 łyżki cukru pudru,
    Polewa z mlekiem w proszku:
    • 50 g masła 82%,
    • ok. 25g cukru (ksylitolu),
    • 30 ml wody,
    • 60g mleka w proszku ( u mnie kokosowe),
    • ½ łyżeczki kakao,
    oraz:
    • podłużne biszkopty (ok. 12 szt),
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Placek poezja orzechowo jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Biszkopt orzechowy:
    W misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, bułkę tartą, kaszę mannę oraz zmielonymi orzechami.
    Białka oddzielamy bardzo dokładnie od żółtek i ubijamy mikserem „na sztywno”. Gdy białka będą już ubite, powoli dodajemy cukier, cały czas ubijając oraz żółtka (po jednym). Na koniec dodajemy stopniowo po łyżce suche składniki delikatnie mieszając łyżką aby piana nie straciła objętości.
    Pianę wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej np. olejem.
    Pieczemy w temperaturze 180 C przez około 35 – 40 minut, do suchego patyczka.
    2. Masa budyniowa:
    Budyń mieszamy dokładnie w ok. 100 ml zimnego mleka, aby miało jednolitą konsystencję. Resztę mleka podgrzewamy, następnie pomału wlewamy przygotowany budyń, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu około 3 min cały czas mieszając.
    Zdejmujemy z gazu lub skręcamy na minimalny i pomału dodajemy kawałki masła ( ja kroję w kostkę) cały czas energicznie mieszamy do momentu aż masło się rozpuści i zostanie wchłonięte przez budyń. Gdyby masa była zbyt gęstą i ciężko byłoby ją rozmieszać z masłem i wyłożyć możemy ją delikatnie zmiksować do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Masę lekko studzimy i wylewamy na biszkopt. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
    3. Jabłka w galaretce:
    Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. Jabłka zagotowujemy z wodą i chwilę dusimy, ok. 5 min. Po tym czasie wsypujemy galaretkę i energicznie mieszamy, studzimy. Lekko tężejącą wylewamy na masę budyniową i zostawiamy do całkowitego stężenia.
    4. Masa śmietanowa:
    Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy razem z cukrem pudrem, aż będzie sztywna.
    Gotową masę śmietanową wylewamy na warstwę galaretki. Na masie układamy podłużne biszkopty.
    5. Polewa z mlekiem w proszku:
    Masło, wodę oraz cukier podgrzewamy, cały czas mieszając, aż cukier i masło się rozpuści, lekko studzimy. Do jeszcze ciepłej masy dodajemy mleko w proszku, mieszając energicznie trzepaczką, aby nie powstały grudki (można masę zmiksować). Gdy masa będzie jednolita, dzielimy ją na pół. Do jednej dodajemy łyżkę kakao i mieszamy na gładko, drugą zostawiamy białą. Mieszamy szybko i wylewamy na ciasto, ponieważ polewa dość szybko tężeje. Wylewamy tworząc na cieście tzw. esy floresy. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Kroimy nożem zamoczonym w gorącej wodzie. Smacznego!

Porady

Do jabłek możemy użyć innej ulubionej galaretki. Najlepsze będą cytrynowa, agrestowa lub gruszkowa. Jeśli używamy galaretki na 500 ml to dajemy ok. 300-350 ml wody.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować