Placek królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto miodowe: łączymy wszystkie składniki, ciasto dzielimy na pół. Wałkujemy na dwa placki. Wykładamy do blaszek (moje o śr. 30x40 cm). Pieczemy każdy po 15 minut w 170 stopniach C.
2.Ciasto biszkoptowe: Ubijamy białka z cukrem, dodajemy żółtka, mąkę i wodę. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (tej samej wielkości co wcześniej). Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut.
3.Masa: Gotujemy mleko (odlewając ok. 1 szklanki w której należy rozmieszać mąki - ziemniaczaną i pszenną), dodajemy masło, cukier i cukier waniliowy. Mieszamy aż się rozpuszczą. Do gorącego mleka dodajemy rozrobione mlekiem mąki. Na pierwszy miodowy placek wykładamy połowę gorącej masy, na to biszkopt, resztę masy i miodowy placek. Kiedy ciasto wystygnie można polać je polewą.
Komentarze