Placek królewski

4.5 (193 ocen)

Pachnie Świętami, miodem i jest pyszny!

Składniki:

  • Forma 30x40 cm:

    Ciasto miodowe:

    30 dag mąki,
    1 jajko,
    1 łyżeczka sody,
    2 łyżki miodu,
    1/2 kostki margaryny lub masła,
    1/2 szklanki cukru,
    2 łyżki mleka

    Ciasto biszkoptowe:

    4 jajka,
    4 łyżki mąki,
    4 łyżki cukru,
    4 łyżki wody

    Masa:

    1 litr mleka,
    2 łyżki mąki pszennej z czubkiem,
    2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    3/4 szklanki cukru,
    2 łyżki cukru waniliowego,
    400 g masła
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto miodowe: łączymy wszystkie składniki, ciasto dzielimy na pół. Wałkujemy na dwa placki. Wykładamy do blaszek (moje o śr. 30x40 cm). Pieczemy każdy po 15 minut w 170 stopniach C.
  • 2. Ciasto biszkoptowe: Ubijamy białka z cukrem, dodajemy żółtka, mąkę i wodę. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (tej samej wielkości co wcześniej). Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut.
  • 3. Masa: Gotujemy mleko (odlewając ok. 1 szklanki w której należy rozmieszać mąki - ziemniaczaną i pszenną), dodajemy masło, cukier i cukier waniliowy. Mieszamy aż się rozpuszczą. Do gorącego mleka dodajemy rozrobione mlekiem mąki. Na pierwszy miodowy placek wykładamy połowę gorącej masy, na to biszkopt, resztę masy i miodowy placek. Kiedy ciasto wystygnie można polać je polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

4.58 (245 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Placek królewski

To może cię zainteresować