Placek królewski z orzechami

4.49 (196 ocen)

  • 1 min
  • Średni

Smaczny, efektowny, a przy tym prosty w przygotowaniu placek.

  • 1 min
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    ½ kg mąki
    pól szklanki cukru
    ½ kostki margaryny
    1 łyżeczka sody
    2 łyżki miodu
    2 jajka
    3-4 łyżki śmietany

    Masa grysikowa:
    ½ l mleka
    3 łyżki cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    5 łyżek grysiku
    1 kostka masła (może być ½ kostki masła i ½ kostki margaryny)

    Masa orzechowa:
    2 łyżki miodu
    200g masła
    0,5 szklanki cukru pudru
    30 dag orzechów włoskich

    Oraz:
    1 słoiczek powidła ze śliwek
Wystaw ocenę:

4.49 (196 ocen)

Placek królewski z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połączyć wszystkie składniki na ciasto i zagnieść szybko na jednolitą masę. Ciasto podzielić na 3 części. Rozwałkować cienko na rozmiar blaszki (ja używam blaszki o wymiarach 35x 20). Rozwałkowane ciasto przełożyć, każdą część osobno, na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
  • 2. Masło do masy orzechowej rozpuścić. Dodać do niego miód i cukier puder. Orzechy drobno posiekać. Gdy masło i cukier rozpuszczą się na jednolitą masę, dodać orzechy. Dokładnie wymieszać. Powstałą masę wyłożyć na jeden z placków, równomiernie rozprowadzając.
  • 3. Placki piec po kolei w piekarniku nagrzanym do temp 180'C przez około 15-20 minut. W tym czasie ciasto powinno ładnie zbrązowieć. Upieczone placki odstawić do ostygnięcia.
  • 4. Mleko, cukier i cukier waniliowy połączyć ze sobą i doprowadzić do wrzenia. Dodać grysik i zagotować, dokładnie mieszając tak, aby nie powstały grudki. Kaszę gotować do momentu aż zgęstnieje, a na wierzchni pojawią się powietrzne pęcherzyki. Ugotowaną kaszę odstawić do ostygnięcia.
  • 5. Masło wyciągnąć z lodówki przynajmniej na trzy godziny przed ucieraniem masy. W makutrze utrzeć masło, dodając po łyżce ugotowanego wcześniej, zimnego, grysiku. Na koniec ucierać chwilę, aż masa stanie się jednolita i pulchna.
  • 6. Jedno z trzech upieczonych i ostygniętych ciast posmarować połową powidła śliwkowego. Na powidło nałożyć połowę masy grysikowej i przykryć drugim plackiem. Czynność powtórzyć. Na koniec przykryć trzecim ciastem z orzechami na wierzchu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa grysikowa Miód Orzechy Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.58 (245 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Placek królewski

To może cię zainteresować