Placek drożdżowy z dodatkiem mąki z pełnego przemiału ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki zaczynu mieszam, odstawiam na 20 minut do wyrośnięcia. Do zmieszanych mąk ,dodaje zaczyn, jajko, śmietanę, cukier,sól, cukier waniliowy,zagniatam sprężyste ciasto, nakrywam ściereczką , pozostawiam do wyrośnięcia ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagniatam, podsypuję mąką, wałkuje na prostokąt, rozkładam połówki śliwek po całości, zwijam jak roladę, wkładam do blaszki, smaruje jajkiem, posypuję kruszonką-zarobioną palcami ze składników.
2.Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 1 godziny. Placek wyjmuję z formy, studzę na kratce, jeszcze letni posypuję cukrem pudrem.
Komentarze