Drożdżowy placek ze śliwkami

5 (1 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    5 dag drożdży
    50 dag mąki
    15 dag cukru
    ok. 1 szklanka mleka
    5 żółtek
    10 dag masła
    1/2 łyżeczki soli (płaskiej)

    Posypka:
    10 dag masła
    1 szklanka mąki
    1 - 2 żółtka
    1/2 torebki cukru waniliowego
    5 dag cukru

    Dodatki:
    2 kg śliwek
    3 - 4 łyżki bułki tartej
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Drożdżowy placek ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto drożdżowe:
    Z drożdży, 5 dag cukru, 1 łyżki mąki i 1/2 szklanki mleka zarobić rozczyn. Dobrze wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Pozostały cukier roztrzepać z żółtkami. Masło stopić. Do pozostałej mąki - wymieszanej z solą - dodać roztrzepane z cukrem żółtka, wyrośnięty rozczyn i pozostałe mleko. Dokładnie wyrobić ciasto. Pod koniec wlać przestudzone masło. Ponownie wyrabiać do czasu "odchodzenia" od ręki. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  • 2. Posypka:
    Z podanych składników zarobić ciasto tak, by było sypkie.
  • 3. Ze śliwek usunąć pestki, rozłożyć na blaszce i podpiec w piekarniku w temp. 180*C przez ok. 30 min. od czasu do czasu mieszając. (Ja nie podpiekałam śliwek).
  • 4. Przygotowanie do pieczenia:
    Wyrośnięte ciasto rozwałkować na gruby placek i wyłożyć nim dno blaszki (25/35 cm.). Posypać tartą bułką i równomiernie rozłożyć śliwki. Wierzch posypać posypką. Piec ok. 45 - 50 min. w dobrze nagrzanym piekarniku w temp. ok. 180*C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować