Bardzo dobry placek drożdżowy ze śliwkami

  • wyświetlono: 708 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 1

Prosty, ale bardzo smaczny placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką upiekłam dzisiaj, gdy deszcz spadających śliwek oznajmił mi, że owoce już dojrzały. Słodkie, soczyste, wygrzane na słońcu doskonale smakowały zatopione w puszystym drożdżowym cieście.

atusia
  • 10 porcje
  • 100min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
450 g mąki pszennej
180 ml mleka
100 g cukru
100 g masła
4 żółtka
1 opakowanie drożdży suchych
szczypta soli
ok. 1 kg śliwek

Kruszonka:
130 g mąki pszennej
100 g cukru
80 g masła

Sposób przygotowania przepisu:

Bardzo dobry placek drożdżowy ze śliwkami

  • Placek drożdżowy ze śliwkami1. Ciasto:
    Mąkę przesiewamy do misy robota, dodajemy cukier, wsypujemy drożdże i wlewamy letnie mleko i lekko rozmieszane żółtka. Dodajemy sól i mieszamy hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego.
    Gdy składniki się połączą wlewamy partiami rozpuszczone letnie masło i wyrabiamy powoli ciasto. Około 10 minut.
    Kiedy ciasto nie klei się do rąk i haka przekładamy je do miski, odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte ściereczką.

    Kruszonka:
    Podane składniki połączyć ze sobą , krótko je zagniatając ręką lub siekając na stolnicy nożem, do powstania grudek.
  • Placek ze śliwkami2. Gdy ciasto rośnie, oczyszczamy śliwki z pestek. Jeśli owoce są duże kroimy na ćwiartki, średniej wielkości na połówki.
    Wyrośnięte ciasto przerabiamy jeszcze parę razy rękoma, następnie na stolnicy rozwałkowujemy na kształt foremki. Formę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto.
    Rozciągamy rękoma na całą foremkę, tak aby miało jednakową grubość ( można użyć małego wałeczka).
    Na cieście układamy śliwki, skórką do spodu i całość posypujemy kruszonką.
  • Placek drożdżowy ze śliwkami3. Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni, wkładamy placek, zwiększamy grzanie do 170 stopni. Grzałka dolna. Po 30 minutach włączmy grzałkę górną i pieczemy ciasto jeszcze 15 minut.
    Razem czas pieczenia wynosi 45 - 50 minut.
    Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem, pamiętajmy by patyczek wbić w ciasto nie w śliwkę.
    Patyczek suchy - ciasto gotowe.
    Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce kuchennej.
    Foremka o wymiarach 24 x 26 cm.
    Smacznego.

Porady

Ciasto można zrobić z drożdżami świeżymi. Wtedy z podanych składników odlewamy pół szklanki mleka, wsypujemy łyżkę cukru i łyżkę mąki, dodajemy drożdże i po wyrośnięciu wlewamy do mąki , dalej postępujemy jak w przepisie.
Jeśli kruszonka jest zbyt wilgotna dosypujemy mąkę, jeśli nie chce się połączyć można dodać łyżeczkę śmietany.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

placek drożdżowyciasto z kruszonkąciasto ze śliwkamidrożdże świeżeplacek z kruszonkądrożdże sucheprosty placek ze śliwkami

Komentarze

Podobne przepisy

Placek drożdżowy z dodatkiem mąki z pełnego przemiału ze śliwkami

Dodane przez: Jola1977-1977

Placek drożdżowy z dodatkiem mąki z pełnego...

Taki placuszek doskonale sprawdzi...

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Dodane przez: Marcia66

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Najbardziej smakuje świeżutkie,...

ciasto z owocami

Dodane przez: 30Kasia30

Placek ze śliwkami

ekstra wilgotny i szybki placek

Drożdżowe Ze Śliwkami I Kruszonką

Dodane przez: gotowanietoproste

Drożdżowe Ze Śliwkami I Kruszonką

Do takich śliweczek, drożdżowe...

image-1im9gas

Dodane przez: Alex M

Drożdżowe ciasto ze śliwkami

Pyszne ciasto drożdżowe, dzięki...

Placek ze śliwkami

Dodane przez: JustKuchcik

Placek ze śliwkami

Gdy przetwory zalegają na półkach...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE