Jeden z moich eksperymentów, który okazał się bardzo smaczny. Pizza z dużą ilością sera, serowymi brzegami i warzywami z ryżem.
Składniki:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
15 g świeżych drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
0,5 szklanki letniej wody
Wierzch:
2 łyżki keczupu
Oregano
200 g warzyw na patelnię z ryżem i pieczarkami
300 g sera
8 plastrów salami
200 g pieczarek
Pizza z salami i warzywami z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier. Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy do miski i zagniatamy na gładkie ciasto. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 40 minut. Po tym czasie wałkujemy okrągły placek.
Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Pieczarki kroimy w plasterki. Mieszankę warzyw z ryżem na patelnię podsmażamy.
Przygotowane ciasto smarujemy keczupem (5 cm od brzegu) i posypujemy oregano. Następnie wykładamy podsmażone warzywa z ryżem i salami. Na pozostawiony brzeg wykładamy połowę sera, zawijamy do środka. Na wierzch wysypujemy pieczarki. Pizzę pieczemy przez 20 minut w 220*C. Po 15 minutach posypujemy resztą sera.
Komentarze