Pizza z salami, pieczarkami i serkiem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Koncentrat pomidorowy dokładnie mieszam z wodą, doprawiam do smaku przyprawami.
Pieczarki kroję w plastry, cebulę drobniej, podsmażam z dodatkiem soli przez kilka minut na niedużej ilości oleju.
Drożdże wkładam do małej miski, dodaję cukier i 1/4 szklanki ciepłej wody, mieszam delikatnie, aż drożdże się rozpuszczą, odstawiam na 10 minut.
W średniej misce łączę mąkę z solą, w środku robię wgłębienie, w które wlewam pozostałą, wodę i rozczyn z drożdży. Składniki ciasta łączę, wyrabiam około 10 minut. Kiedy nie będzie się przyklejać do ręki, rzucam nim kilka razy o blat. Następnie formuję kulę i umieszczam w misce natłuszczonej olejem. Odstawiam pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę.
Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkowuję je na wielkość blachy od piekarnika i umieszczam na niej (wcześniej wykładam papierem do pieczenia).
Na cieście rozsmarowuję sos (pozostawiając małe brzegi bez sosu), następnie oprószam serem, układam salami i pieczarki. Na wierzchu nakładam łyżeczką mascarpone (w odstępach), całość posypuję oregano.
Pizzę piekę przez około 8-10 minut w 250 stopniach (termoobieg + grzałka góra-dół).
Komentarze