Pizza z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto :
Drożdże rozpuścić z cukrem i ciepłą wodą, wymieszać z ok. 4 łyżkami mąki
przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 15 minut aż wyrosną.
Do mąki z solą dodać wyrośnięte drożdże i zagnieść ciasto ( gdyby ciasto
było twarde dodajemy jeszcze trochę wody). Na sam koniec dodajemy oliwę.
Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na placek.
Nadzienie :
Paprykę myjemy i kroimy w paski usuwając gniazda nasienne.
Na patelni rozgrzać olej. Obrane i pokrojone w piórka cebule zeszklić.
Dodać mięso mielone podsmażamy.
Pod koniec dodajemy pastę pomidorową.
Trzymamy na ogniu 3-4minuty.
Obrane, umyte i pokrojone w plastry pieczarki
usmażyć doprawiając pod koniec solą i pieprzem podduszamy na masełku.
Na formie do pieczenia wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia
układamy placek o wyższych bokach.
Wykładamy mięso.
Na mięsie układamy pieczarki i plasterki papryki.
Całość posypujemy startym na tarce o drobnych oczkach żółtym serem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st.C przez 30 minut
Smacznego
Komentarze