Pizza z leśnymi grzybami i karmelizowaną cebulą

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Aromat polskiego lasu jesienią. Są świeże podgrzybki, kurki i opieńki. A w cieście grzyby suszone.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - drożdże: 20 gramów
    - woda: 0.75 szklanki
    - mąka: 350 gramów
    - oliwa z oliwek: 3 łyżki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - suszone grzyby zmiksowane na proszek: 2 łyżki
    - koncentrat pomidorowy: 2 łyżeczki
    - pesto czerwone: 2 łyżeczki
    - oregano: 0.5 łyżeczki
    - grzyby leśne (podgrzybki, kurki, opieńki): 350 gramów
    - cebula czerwona: 3 sztuki
    - mozzarella kulka: 125 gramów
    - żółty ser gouda (starty): 50 gramów
    - cukier trzcinowy: 2 łyżki
    - ocet balsamiczny: 1 łyżka
    - masło: 3 łyżki
    - nać pietruszki gałązki: 5 sztuk
    - sól, pieprz -do smaku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza z leśnymi grzybami i karmelizowaną cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pizza z grzybami leśnymi 1. Z drożdży i ciepłej wody robimy rozczyn, dodajemy łyżkę mąki i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na czas przygotowania farszu (ok. 20 minut). Suszone grzyby sprawiły, że ciasto było bardzo aromatyczne, ale też ciemniejsze po upieczeniu od zwykłego ciasta na pizzę.
  • 2. W miseczce mieszamy przecier pomidorowy z pesto i oregano, ew. innymi przyprawami wg uznania.
    Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła z brązowym cukrem. Cebule kroimy na ósemki (lub piórka) i podsmażamy 2-3 minuty na maśle z cukrem i octem balsamicznym.
    Grzyby kroimy w plasterki, mniejsze kurki zostawiamy w całości. Na drugiej patelni rozgrzewamy pozostałe 2 łyżki masła i dusimy grzyby ok. 10 minut do miękkości, dodając trochę soli i pieprzu. Odciskamy nadmiar wody i tłuszczu.
    Podrośnięte ciasto przekładamy na blachę. Na cieście równomiernie rozprowadzamy sos, na sosie startą na grubych oczkach mozzarellę i żółty ser. Na to wykładamy karmelizowaną cebulę i i podsmażone grzyby. Posypujemy posiekaną nacią pietruszki (tylko trochę).
    Piekarnik nagrzewamy do 250 st. i przed włożeniem pizzy zmniejszamy do 220 st. Pieczemy ok. 25 minut w dolnej części piekarnika, aż spód będzie chrupiący. Przed podaniem posypujemy pozostałą posiekaną nacią pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować