Delikatna pizza właśnie z nadzieniem grzybowym i serem. Idealna na śniadania, do pracy. Tak mocno podpieczona jaką uwielbiam.
50 min
Składniki:
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
2 dag drożdży
3/4 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
3 łyżki oleju
Tłuszcz do formy i mąka
Składniki na farsz:
1/2 kg różnych grzybów
1 cebula
1 łyżka oleju
2 łyżki koncentratu pomidorowego + 1 łyżka oleju
1 płaska łyżeczka oregano
Sól, pieprz do smaku
15 dag żółtego sera
Bazylia do dekoracji
Pizza z leśnymi grzybami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: grzyby oczyścić, opłukać, pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. 1 łyżkę oleju rozgrzać, wrzucić cebulę, smażyć około 5 minut, dodać grzyby - całość smażyć około 15 minut, ciągle mieszać, doprawić solą i pieprzem, wystudzić.
Do miski wsypać 1 łyżkę mąki, dodać cukier i 3 łyżki ciepłej wody, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Następnie dodać pozostałą mąkę, sól, olej, wodę - wyrobić elastyczne ciasto, odstawić ponownie w ciepłe miejsce by ciasto podwoiło objętość. Potem przenieść na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na cienki placek o średnicy około 40 cm(u mnie na wymiar blachy). Blachę natłuścić, posypać mąką, przełożyć ciasto, posmarować koncentratem pomidorowym wymieszanym z 1 łyżką oleju, posypać oregano, wyłożyć grzyby, posypać startym serem. Piec w piekarniku w temp. 200 stopni około 20 minut aż brzegi pizzy będą złociste.
Udekorować listkami bazylii.
Komentarze