Żeberka z cebulą i grzybami leśnymi

4.49 (182 ocen)

Zaczął się sezon grzybowy, więc pora je wykorzystywać w daniach pod każdą postacią.

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
    3 duże cebule
    2 żabki czosnku
    0,5 kg grzybów leśnych (mogą być mrożone)
    olej do smażenia
    sól
    pieprz świeżo mielony
    liść laurowy
    ziele angielskie
    świeży rozmaryn (można zastąpić suszonym)
    przyprawa do mięsa wieprzowego
Wystaw ocenę:

4.49 (182 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka z cebulą i grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka pociąć na paski, natrzeć solą, przyprawą i pieprzem. Dwie cebule obrać i pokroić w pióra, wymieszać z żeberkami, czosnkiem pokrojonym w drobne talarki, liściem laurowym i zielem. Odstawić w chłodne miejsce na minimum 4 godziny. W naczyniu do zapiekania ułożyć żeberka i cebulę, skropić olejem. Piec ok 1-1,2 godziny w temperaturze 200 stopni.
  • 2. Świeże grzyby przebrać, opłukać dwa razy i pokroić na mniejsze części (jeżeli są bardzo duże). Wrzucić na gotującą się wodę i gotować ok 15-20 min. Odlać wodę. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju z dodatkiem soli i pieprzu. Dodać grzyby i dusić ok 15 min, ciągle mieszając by się nie przypaliły (w razie konieczności podlać olejem) Na koniec doprawić solą i pieprzem oraz siekanym rozmarynem. Podawać na gorąco razem z żeberkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Podgrzybki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować