Żeberka z cebulą i grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka pociąć na paski, natrzeć solą, przyprawą i pieprzem. Dwie cebule obrać i pokroić w pióra, wymieszać z żeberkami, czosnkiem pokrojonym w drobne talarki, liściem laurowym i zielem. Odstawić w chłodne miejsce na minimum 4 godziny. W naczyniu do zapiekania ułożyć żeberka i cebulę, skropić olejem. Piec ok 1-1,2 godziny w temperaturze 200 stopni.
2.Świeże grzyby przebrać, opłukać dwa razy i pokroić na mniejsze części (jeżeli są bardzo duże). Wrzucić na gotującą się wodę i gotować ok 15-20 min. Odlać wodę. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju z dodatkiem soli i pieprzu. Dodać grzyby i dusić ok 15 min, ciągle mieszając by się nie przypaliły (w razie konieczności podlać olejem) Na koniec doprawić solą i pieprzem oraz siekanym rozmarynem. Podawać na gorąco razem z żeberkami.
Komentarze