Pizza z kamienia ( z kamienia do pizzy )

4 (2 ocen)

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Taką pizzę z kamienia zrobisz dosłownie w kilka chwil tylko wcześniej musisz nagrzać porządnie kamień w mocnej temperaturze, do zimnego kamienia pizza przyklei się do kamienia. Pizzę przygotujesz dosłownie w 25 minut spód jest chrupiący taki jaki powinien być, a składniki dowolne takie jakie lubisz ja daję to co mam pod ręką w lodówce.

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1 1/2 szklanki mąki pszennej
    1 1/2 łyżki oliwy z oliwek
    1/2 szklanki ciepłej wody
    1/2 łyżeczki soli
    szczypta cukru]
    7 g suchych drożdży (opakowanie)


    Dodatkowo:
    2 łyżki sosu do pizzy (u mnie ketchup z cukinii )
    boczek
    ser żółty
    pieczarki
    cebula czerwona
    przyprawa suszone pomidory z czosnkiem
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Pizza

Pizza z kamienia ( z kamienia do pizzy ) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierwsze rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni kładąc na kratce kuchennej kamień do pieczenia pizzy ok 20 minut.
  • 2. Do miseczki przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, oliwę, wodę oraz drożdże. Zagniatamy i wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką blacie. Przekładamy na papier do pieczenia i smarujemy sosem do pizzy i posypujemy przyprawą z suszonych pomidorów i czosnku.
  • 3. Składniki na pizzę kroimy, posypujemy serem żółtym startym na tarce na dużych oczkach i układamy dowolnie składniki, posypujemy resztą sera. Pizzę zsuwamy z papiera na kamień i pieczemy 10 minut w 220 stopniach.

Porady

Pizzę podajemy z dowolnymi sosami lub ketchupem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować