Placek pochodzi z woj. Świętokrzyskiego, (Wąchock i okolice). Wypiekany od ponad 100 lat, tylko na szczególne okazje (np. Dożynki). Ciasto leżakuje pod deską obciążoną kamieniem przez 3 dni.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
- mąka (na oko, ile śmietana zabierze): 700 gramów
- cukier: 2.5 szklanki
- śmietana kwaśna (gęsta, najlepiej wiejska): 1.5 litra
- soda: 1 łyżeczka
- kakao: 2 łyżki
Placek spod kamienia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W 0,5 l śmietany rozpuścić 1 szkl. cukru. Wsypywać po trochu mąkę z sodą. Mniej więcej tyle, ile zabieże śmietana (ciasto powinno być nieco rzadsze niż na kluski).Podzielić ciasto na 4 części. Do jednej z części dosypać kakao i znów zagnieść. Powstałe w ten sposób ciemne ciasto podzielić na 3 części. Mamy wówczas do dyspozycji 3 części ciasta jasnego i 3 części ciasta z kakao. W ciasto białe włożyć ciasto ciemne, zawinąć z dwóch stron i rozwałkować. Można też zagnieść jeszcze raz, wtedy placki będą marmurkowe. Powstaną 3 placki, które nakłówamy widelcem i pieczemy w piekarniku w 200 st do lekkiego zarumienienia.
2.3 szkl. mietany ubijamy ze szkl. cukru. Smarujemy śmietaną pierwszy (ciepły jeszcze placek, przykrywamy drugim i ponownie smarujemy resztą śmietany. Przykrywamy trzecim plackiem. Na wierzchu układamy deskę i obciążamy ją dużym kamieniem. Odstawiamy na 2-3 dniw chłodne miejsce.
3.Ubijamy szklankę śmietany z 1 szklanką cukru. Smarujemy wierzchni placek. Można też odkroić brzegi ciasta, pokruszyć i posypac po wierzchu.
Komentarze