Puszysta pizza z pieprznym sosem śmietanowym wzbogaconym o koper, leśnymi grzybami oraz słoną fetą.
Pyszna propozycja dla wielbicieli oryginalnych smaków.
1 godz. 30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Skłdniki na dwie nie duże pizze:
Ciasto:
400g mąki pszennej
7g. suchych drożdży
1 jajko
100g roztopionego masła
200 ml ciepłego mleka
1/2 łyżeczki cukru
szczypta soli
Sos:
200g. kwaśniej śmietany 18 %
2 łyżki majonezu
1/2 pęczka posiekanego kopru
1 łyżeczka czarnego pieprzu
Dodatki:
150g. tartej mozzarelli
200g oczyszczonych podgrzybków
100g. sera feta
1/2 cebuli
Pizza na puszystym cieście z sosem śmietanowym, podgrzybkami i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:Mąkę mieszamy z drożdżami solą i cukrem.
Wlewamy masło , mleko oraz wbijamy jajka.
Wyrabiamy gładkie , odchodzące od dłoni ciasto.
Odstawiamy na 1 godz w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
2.Sos: Śmietanę dokładnie mieszamy z majonezem , koperkiem oraz pieprzem.
3.Dodatki: Większe grzyby przekrawamy na pół ,ser feta rwiemy na małe kawałki , obraną cebulę kroimy w piórka
4.Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części , wałkujemy okrągłe placki o ok 2 cm grubości , ranty zawijamy.
Środek pizzy smarujemy sosem śmietanowym , posypujemy mozzarellą.
Układamy grzyby , fetę oraz cebulę.
Pieczemy 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.
5.Pieczemy 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.
Komentarze