Pizza na puszystym cieście z sosem śmietanowym, podgrzybkami i fetą

4.5 (172 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Puszysta pizza z pieprznym sosem śmietanowym wzbogaconym o koper, leśnymi grzybami oraz słoną fetą.
Pyszna propozycja dla wielbicieli oryginalnych smaków.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Skłdniki na dwie nie duże pizze:
    Ciasto:
    400g mąki pszennej
    7g. suchych drożdży
    1 jajko
    100g roztopionego masła
    200 ml ciepłego mleka
    1/2 łyżeczki cukru
    szczypta soli
    Sos:
    200g. kwaśniej śmietany 18 %
    2 łyżki majonezu
    1/2 pęczka posiekanego kopru
    1 łyżeczka czarnego pieprzu
    Dodatki:
    150g. tartej mozzarelli
    200g oczyszczonych podgrzybków
    100g. sera feta
    1/2 cebuli
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Sosy Sos śmietanowy Pizza

Pizza na puszystym cieście z sosem śmietanowym, podgrzybkami i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:Mąkę mieszamy z drożdżami solą i cukrem.
    Wlewamy masło , mleko oraz wbijamy jajka.
    Wyrabiamy gładkie , odchodzące od dłoni ciasto.
    Odstawiamy na 1 godz w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • 2. Sos: Śmietanę dokładnie mieszamy z majonezem , koperkiem oraz pieprzem.
  • 3. Dodatki: Większe grzyby przekrawamy na pół ,ser feta rwiemy na małe kawałki , obraną cebulę kroimy w piórka
  • 4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części , wałkujemy okrągłe placki o ok 2 cm grubości , ranty zawijamy.
    Środek pizzy smarujemy sosem śmietanowym , posypujemy mozzarellą.
    Układamy grzyby , fetę oraz cebulę.
    Pieczemy 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.
  • 5. Pieczemy 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Feta Grzyby Koper Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować