Pizza na cieście chlebowym z sosem śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do szklanki kruszymy drożdże , dodajemy cukier , zalewamy wodą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 min do wypłynięcia drożdży na wierzch i podstania bąbelków . W tym czasie mąkę wsypujemy do miski mieszamy z solą i olejem. Na środku miski robimy dołek , wlewamy gotowy zaczyn. Wyrabiamy ciasto do tej pory aż stanie się gładkie , elastycznie i nie będzie przywierało do rąk. ( Możemy sobie pomóc smarując ręce odrobiną oliwy lub oleju) Gotowe ciasto wkładamy do miski wysmarowanej oliwą , odstawiamy na 1h. przykryte czystą ściereczką w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
2.Sos: Śmietanę łączymy z maślanką solą oraz pieprzem. Koperek siekamy drobno , dodajemy do sosu , mieszamy.
3.Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy " Tłukąc je pięściami" po 4 razy z każdej strony dzielimy je na 2 lub 3 części zależy od wielkości pizzy jaką chcemy uzyskać. Rozwałkowujemy cienkie placki , zawijamy brzegi do góry.
Środek smarujemy obficie sosem śmietanowym.
4.Na sosie układamy resztę dodatków ,np. ser , salami , szynka , pieczarki , cebula , kukurydza , ser, oprószamy przyprawą do pizzy.
Pieczemy 20-25 min w 180st z termoobiegiem grzanie góra-dół.
Komentarze