Pizza dwa sery

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Na grubym cieście

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto:
    45 dkg mąki
    3 dkg drożdży
    1 szklanka mleka
    1/2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżki oleju

    sos pomidorowy:
    1 mała puszeczka koncentratu pomidorowego (70g)
    1 łyżka ketchupu
    po pół łyżeczki ziół prowansalskich i słodkiej papryki
    2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    sól, pieprz

    dodatki:
    1 opakowanie mini-mozzarelli
    30 dkg pieczarek
    1 mała cebulka
    1 pomidor
    1/2 puszki tuńczyka
    15 dkg sera żółtego
    sól, pieprz
    zioła prowansalskie
    słodka i ostra papryka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Pizza

Pizza dwa sery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko lekko podgrzać, dodać drożdże i cukier i wymieszać. Kiedy drożdże zaczną rosnąć przelać mleko do miski z mąką. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
  • Ciasto z sosem 2. Z podanych składników przygotować sos pomidorowy. Pieczarki pokroić i podsmażyć do odparowania soku, doprawić. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 29 cm, posmarować sosem i rozłożyć mozzarellę.
  • Ciasto z dodatkami 3. Na cieście rozłożyć pieczarki, pokrojoną w piórka cebulkę, pomidora i tuńczyka. Wierzch posypać serem żółtym, ziołami prowansalskimi i słodka papryką. Zapiekać 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mozzarella

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować