Pizza dwa sery, pieczarki i suszone pomidory

0 (0 ocen)

Dodatek kaparów dodaje pizzy ciekawego smaku

Składniki:

  • CIASTO:
    1,5 szklanki mąki pszennej na pizzę typ 500
    15 g świeżych drożdży
    ok. 0,5 szklanki letniej wody
    łyżeczka oliwy z oliwek
    szczypta cukru
    duża szczypta soli
    OBŁOŻENIE:
    2 łyżki ketchupu
    suszona bazylia
    5 dag sera gouda
    7,5 dag mini mozzarelli z bazylią
    10 dag krojonych pieczarek w zalewie
    3 plastry pomidora suszonego z oleju
    łyżeczka kaparów
    tłuszcz do posmarowania blaszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza dwa sery, pieczarki i suszone pomidory - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski.
    Do kubeczka wkruszyć drożdże, utrzeć je ze szczyptą cukru, 2 płaskimi łyżkami mąki (odebranymi z miski) i niewielką ilością letniej wody na gładką papkę o konsystencji gęstej śmietany.
    Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
    Do mąki dodać szczyptę soli, oliwę i wyrośnięty zaczyn.
    Mieszając łyżką dolać partiami letnią wodę.
    Następnie dłonią wyrobić gładkie, sprężyste ciasto.
    Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do momentu, aż podwoi objętość – około 20-30 minut.
  • Pizza przed pieczeniem 2. Po tym czasie przebić ciasto ręką, krótko zarobić, uformować cienki placek o średnicy około 30 cm i ułożyć go na wysmarowanej tłuszczem blaszce.
    Ciasto posmarować ketchupem i oprószyć bazylią, posypać utartą na wiórki goudą.
    Równomiernie rozłożyć przekrojone na pół kuleczki mozzarelli, plasterki pieczarek, oraz pokrojone w paseczki plasterki pomidorów i osączone z zalewy kapary.
    Piec 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni z termo obiegiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować