Sezon na szparagi w pełni, więc trzeba korzystać. Zdecydowanie wolę te zielone, bo po pierwsze ładniej wyglądają, a po drugie nie trzeba ich obierać. Dobrym sposobem na ich wykorzystanie jest pizza dwa sery ze szparagami.
2 godz.
Składniki:
Ciasto na pizzę:
- 400 ml wody
- 2,5 łyżki oliwy
- 2,5 łyżeczki soli
- 800 g mąki pszennej
- 2,5 łyżeczki suszonych drożdży.
Pizza dwa sery ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto do pizzy tradycyjnie zrobiłam w maszynie do pieczenia chleba. Jeśli również taką posiadacie, to wszystkie składniki wrzucacie do maszyny i ustawiacie program na ciasto rosnące. Natomiast jeśli nie posiadacie maszyny, to z tego przepisu możecie również ręcznie wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
2.Gdy ciasto rośnie przygotowujemy sos pomidorowy: pomidory rozdrabiamy blenderem, łączymy z pozostałymi składnikami sosu i dokładnie mieszamy.
3.Następnie gotujemy szparagi. Zielonych szparagów nie trzeba obierać, wystarczy obciąć im zdrewniałe końcówki. Szparagi związujemy sznurkiem w pęczek i wkładamy do gotującej się wody. Szparagi należy gotować w pozycji pionowej z główkami ponad wodą, dlatego dobrze jest je gotować w wąskim i wysokim garnku. Gotujemy je przez około 5 minut.
4.Ugotowane szparagi kroimy na mniejsze kawałki. Mozzarellę i pomidorki kroimy cienkie plasterki a parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
5.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i cienko je rozwałkowujemy. Tym razem zrobiłam kwadratową pizzę, ale Wy możecie tradycyjnie przyrządzić okrągłą. Rozwałkowane ciasto smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy częścią startego parmezanu. Następnie układamy na nim plasterki mozzarelli i pomidorków oraz kawałki szparagów. Całość posypujemy po wierzchu pozostałym parmezanem.
6.Pizzę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 15 minut.
Komentarze