Pizza dwa sery ze szparagami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Sezon na szparagi w pełni, więc trzeba korzystać. Zdecydowanie wolę te zielone, bo po pierwsze ładniej wyglądają, a po drugie nie trzeba ich obierać. Dobrym sposobem na ich wykorzystanie jest pizza dwa sery ze szparagami.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto na pizzę:
    - 400 ml wody
    - 2,5 łyżki oliwy
    - 2,5 łyżeczki soli
    - 800 g mąki pszennej
    - 2,5 łyżeczki suszonych drożdży.

    Sos pomidorowy:
    - 1 puszka krojonych pomidorów
    - 2 łyżki oliwy
    - 1 łyżka cukru
    - bazylia
    - oregano
    - tymianek
    - 3 drobno posiekane ząbki czosnku
    - świeżo mielony czarny pieprz
    - sól

    Dodatkowo:
    - 1 pęczek zielonych szparagów
    - kilka pomidorków koktajlowych
    - 2 kulki mozzarelli
    - kawałek startego parmezanu.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza dwa sery ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto do pizzy tradycyjnie zrobiłam w maszynie do pieczenia chleba. Jeśli również taką posiadacie, to wszystkie składniki wrzucacie do maszyny i ustawiacie program na ciasto rosnące. Natomiast jeśli nie posiadacie maszyny, to z tego przepisu możecie również ręcznie wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Gdy ciasto rośnie przygotowujemy sos pomidorowy: pomidory rozdrabiamy blenderem, łączymy z pozostałymi składnikami sosu i dokładnie mieszamy.
  • 3. Następnie gotujemy szparagi. Zielonych szparagów nie trzeba obierać, wystarczy obciąć im zdrewniałe końcówki. Szparagi związujemy sznurkiem w pęczek i wkładamy do gotującej się wody. Szparagi należy gotować w pozycji pionowej z główkami ponad wodą, dlatego dobrze jest je gotować w wąskim i wysokim garnku. Gotujemy je przez około 5 minut.
  • 4. Ugotowane szparagi kroimy na mniejsze kawałki. Mozzarellę i pomidorki kroimy cienkie plasterki a parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  • Pizza dwa sery ze szparagami 5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i cienko je rozwałkowujemy. Tym razem zrobiłam kwadratową pizzę, ale Wy możecie tradycyjnie przyrządzić okrągłą. Rozwałkowane ciasto smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy częścią startego parmezanu. Następnie układamy na nim plasterki mozzarelli i pomidorków oraz kawałki szparagów. Całość posypujemy po wierzchu pozostałym parmezanem.
  • 6. Pizzę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować