PIZZA KARNAWAŁOWA na SŁODKO (PIZZA DOLCE FRITTA)

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min

W okresie karnawału we włoskich domach nie może oczywiście zabraknąć PIZZY, tym razem na słodko-smażona i posypana cynamonowym cukrem. Pycha!

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • 500 g mąki (najlepiej manitoba)
    ok.250 ml letniego mleka (może być 2/3 mleka i 1/3 białego wina)
    25 g świeżych drożdży
    1 jajko
    1 łyżka cukru
    cukier waniliowy
    szcz.soli
    skórka z cytryny

    olej do smażenia

    dodatkowo:
    drobny cukier
    cynamon (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pizza

Pizza karnawałowa na słodko (pizza dolce fritta) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużej misce przygotować rozczyn. Rozkruszyć drożdże, dodać 1 lyżkę cukru, pół szklanki letniego mleka i 1 łyżkę mąki. Połączyć ze sobą składniki, przykryć miskę bawełnianą ściereczką o odstawić na 15 min w ciepłe miejsce.
  • 2. Do miski z podrośniętym zaczynem dodać przesianą mąkę, jajko, cukier waniliowy, startą skórkę z cytryny, szczyptę soli.
  • 3. Wyrabiać (dolewając w razie potrzeby letniego mleka) do momentu uzyskania elastycznego miękkiego ciasta, które zacznie odrywać się od ręki.
    Przykryć ściereczką i pozostwić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przez ok. 45 min (musi podwoić swoją objętość).
  • image-0a0oitb 4. Wyrośnięte ciasto odrywać rękami po kawałeczku, na opruszonej mąką stolnicy formować małe pizze.
    Tak przygotowane pizze układać w odstępach na opruszonej mąką stolnicy lub blacie i pozostawić przez kolejne 5-10 min. do podrośnięcia.
  • image-0sx1fi4 5. Przygotować miskę z dość dużą ilością drobnego cukru (ok.1 szklanka) i odrobiną cynamonu.
    Rozgrzać olej.Pizze smażyć na złoty kolor (nakłóć widelcem jeśli zacznie bardzo rosnąć). Wyławiać, poczekać aż ociekną z tłuszczu (najlepiej na papierowym ręczniku) i wsadzać do miski z cukrem. Obtaczać dokładnie w cukrze i układać na pólmmisku.
    Buon Appetito!

Porady

Idealna do tego przepisu jest mąka manitoba (ciasto wychodzi bardziej elastyczn), ale ja prawie zawsze robię ze zwykłej mąki (jak w tradycyjnym starym przepisie).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować