Piwne pierniczki

0 (0 ocen)

Ciasteczka, których nie może zabraknąć wśród świątecznych słodkości. Pierniczki na miodzie, piwie i amoniaku, z dodatkiem aromatycznych przypraw - cynamonu, kminku, ziela angielskiego i kolorowego pieprzu.

Składniki:

  • ok. 5 i 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypania
    125 g miękkiego masła lub margaryny
    4 jajka
    1 szklanka miodu
    1/2 szklanki jasnego piwa
    2 łyżeczki cynamonu
    po 1/2 łyżeczki mielonych przypraw - kminku, ziela angielskiego, kolorowego pieprzu
    2 łyżeczki amoniaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Ciastka Piwa

Piwne pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piwne pierniczki 1. W misce utrzeć masło z miodem oraz przyprawami.
  • Piwne pierniczki 2. Wsypać amoniak, wbić jajka, wlać piwo - wymieszać. Dodać mąkę i wyrobić gładkie ciasto. Odłożyć na kilka godzin w chłodne miejsce, by stężało.
  • Piwne pierniczki 3. Następnie rozwałkować na grubość 2 - 3 mm, podsypując mąką. Wycinać dowolne kształty.
  • Piwne pierniczki 4. Pierniki przełożyć do formy (27 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Piwne pierniczki 5. Piec ok. 20 min (190 st. C).

Porady

Z podanej ilości składników wychodzi 117 pierników (4 formy). Pierniki najlepiej upiec co najmniej 1 tydzień przed spożyciem i przechować w szczelnie zamkniętym pojemniku w chłodnym miejscu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować