Pierniczki Babuni

4.5 (200 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Przepis na tradycyjne pierniczki przekazywany jest w naszej rodzinie od pokoleń. Mają doskonały smak i idealnie pasują na spotkania w gronie rodzinnym.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1kg mąki
    Kostka margaryny
    2 jajka
    1/2 szkl. cukru
    1 szkl. miodu
    1 szkl. mleka
    2 łyżki kakao
    2 opakowania przypraw do piernika
    2 łyżki amoniaku
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Ciastka

Pierniczki babuni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierniczki Babuni 1. W misce ucieramy kostkę margaryny stopniowo dodając rozmącone jajka. Następnie mieszamy masę z mąką. Do podgrzanego mleka dodajemy miód i mieszamy aż do rozpuszczenia się oraz kakao rozmieszane w 6 łyżkach podgrzanego mleka. Wszystkie składniki ugniatamy ręką, dodajemy przyprawę do piernika oraz amoniak wcześniej rozmieszany w 6 łyżkach mleka. Kiedy uzyskamy jednolitą masę, ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kształty. Pieczemy w temperaturze 170°C około 10 minut.
    Ciasto przygotowujemy dzień na przód.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Amoniak Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować