PIKANTNY KOCIOŁEK MEKSYKAŃSKI – DANIE JEDNOGARNKOWE

4.5 (151 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Czerwona cebula, fasola, kukurydza i duuużo duuużo papryki - to sztandarowe produkty kuchni meksykańskiej. Odpowiednio połączone z innymi warzywami, wołowiną i ulubionymi przyprawami mogą stworzyć smaczne danie jednogarnkowe. Polecam wszystkim, którzy lubią czasem przekąsić coś ostrego.

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI
    na obiad dla 5-6 osób:

    1 kg mięsa wołowego (mielonego)
    olej do smażenia
    1 duża czerwona cebula (niestety zabrakło mi więc tym razem dałam białą)
    1 duża marchewka
    2 czerwone papryki
    2 białe papryki
    1 średnia cukinia
    4 ząbki czosnku
    1 spora ostra papryczka
    1 puszka pomidorów bez skórki (u mnie w kawałkach)
    1 puszka czerwonej fasoli
    1 puszka słodkiej kukurydzy
    150 ml soku pomidorowego (opcjonalnie; dodać gdy potrawa jest zbyt gęsta)
    przyprawy: pieprz ziołowy, słodka papryka, kminek, sól
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Pikantny kociołek meksykański – danie jednogarnkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzać olej razem z łyżką pieprzu ziołowego oraz łyżką słodkiej papryki a następnie umieścić tam mięso mielone. Mięsko smażyć czasem mieszając i dodając stopniowo pozostałe składniki:w pierwszej kolejności cebulę oraz rozdrobnioną marchewkę.
    Kolejno stopniowo dodawać resztę posiekanych warzyw: czerwoną i białą paprykę, cukinię, przepuszczony przez praskę czosnek, ostrą papryczkę oraz 2-3 łyżki kminku.
    Całość smażyć do czasu aż wszystkie dodane warzywa staną się miękkie. Gdy to nastąpi dodać warzywa z puszki: pomidory, fasolę i kukurydzę. Wszystko razem dusić przez około 10 minut - w tym czasie większość warzyw "niepuszkowych" powinno się rozpaść. Danie doprawić solą oraz innymi ulubionymi przyprawami wedle uznania.
    Podawać z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować