EKSPRESOWY TORT Z OWOCAMI I KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY

4.5 (158 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Dziś mój mężo kończy 31 lat !!! Sto lat sto lat :) :) :)
Nie planowałam robić tortu ale jak wstałam rano pomyślałam , że jednak coś zaimprowizuję :)
Przygotowanie tortu trwało nieco ponad 60 minut + czas na schłodzenie w lodówce.
Kremu próbowałam - smakuje świetnie. Nie mogę się już doczekać kiedy jubilat wróci z pracy i będziemy mogli zjeść po kawałeczku :)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • biszkopt:

    4 jajka
    4 łyżki gorącej wody
    3/4 szklanki cukru (ok. 125g)
    1 szklanka mąki (ok.125g)
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

    krem:

    3 małe śmietany 36% (w sumie 600g)
    3 białe czekolady (w sumie 300g)
    słoik dżemu truskawkowego z całymi owocami; przepis tu: Dżem truskawkowy - całe owoce.

    do nasączenia:

    sok z jednej cytryny
    łyżka aromatu migdałowego
    łyżka kwaśnego dżemu
    woda

    do dekoracji:

    wybrane owoce. U mnie borówki amerykańskie, truskawki oraz mandarynki
    galaretka pomarańczowa lub truskawkowa
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Tort z owocami

Ekspresowy tort z owocami i kremem z białej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1) Podstawą prawdziwego tortu jest biszkopt. Najlepiej własnej roboty a zatem zacznijmy!
    Żółtka ucieramy z gorącą wodą oraz cukrem do chwili gdy masa nabierze konsystencji "kogla-mogla". Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do naszej żółtkowo-cukrowej masy , musimy pamiętać aby od tej pory mieszać bardzo bardzo delikatnie. Następnie dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Łączymy składniki (również delikatnie aby nie opadła piana) i przelewany do blachy tortowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
    Ciasto należy piec ok 30 min w temperaturze 180 stopni ( UWAGA: nie używamy termoobiegu ponieważ wysuszy biszkopt.)
    Przed wyjęciem z piekarnika warto sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest dopieczone w środku

    2) Białą czekoladę łamiemy na kawałeczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej ciągle kontrolując aby temperatura w garnuszku z czekoladą nie była zbyt wysoka bo może to skutkować zbryleniem czekolady. Płynną masę odstawiamy to delikatnego przestudzenia.

    Śmietanę ubijamy na sztywno a następnie ciągle mieszając wlewamy do niej przestudzoną, nadal płynną białą czekoladę. Całość wstawiamy na chwilę do lodówki.

    3) Biszkopt dzielimy na 3 płaty. Z soku cytrynowego, aromatu migdałowego, łyżki kwaśnego dżemu i wody robimy miksturę , którą nasączamy spodni płat biszkoptu.
    Następnie smarujemy dżemem z całych truskawek i polewamy masą śmietanowo-czekoladową. Po ułożeniu kolejnego płatu ciasta wszystkie czynności powtarzamy.


    4) Górny biszkopt smarujemy resztą masy a następnie dekorujemy owocami. Aby owoce dobrze trzymały się ciasta, delikatnie polewamy odrobiną przygotowanej wcześniej i schłodzonej (ale nadal płynnej) galaretki. Aby galaretka nie spłynęła z tortu należy polewać owoce kilka razy co jakiś czas ale bardzo małą ilością płynu.

    Tort należy schłodzić w lodówce :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować