EKSPRESOWY TORT Z OWOCAMI I KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY

  • wyświetlono: 425 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Dziś mój mężo kończy 31 lat !!! Sto lat sto lat :) :) :) Nie planowałam robić tortu ale jak wstałam rano pomyślałam , że jednak coś zaimprowizuję :) Przygotowanie tortu trwało nieco ponad 60 minut + czas na schłodzenie w lodówce. Kremu próbowałam - smakuje świetnie. Nie mogę się już doczekać kiedy jubilat wróci z pracy i będziemy mogli zjeść po kawałeczku :)

  • 10 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

biszkopt:

4 jajka
4 łyżki gorącej wody
3/4 szklanki cukru (ok. 125g)
1 szklanka mąki (ok.125g)
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

krem:

3 małe śmietany 36% (w sumie 600g)
3 białe czekolady (w sumie 300g)
słoik dżemu truskawkowego z całymi owocami; przepis tu: Dżem truskawkowy - całe owoce.

do nasączenia:

sok z jednej cytryny
łyżka aromatu migdałowego
łyżka kwaśnego dżemu
woda

do dekoracji:

wybrane owoce. U mnie borówki amerykańskie, truskawki oraz mandarynki
galaretka pomarańczowa lub truskawkowa

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

EKSPRESOWY TORT Z OWOCAMI I KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY

  • 1. 1) Podstawą prawdziwego tortu jest biszkopt. Najlepiej własnej roboty a zatem zacznijmy!
    Żółtka ucieramy z gorącą wodą oraz cukrem do chwili gdy masa nabierze konsystencji "kogla-mogla". Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do naszej żółtkowo-cukrowej masy , musimy pamiętać aby od tej pory mieszać bardzo bardzo delikatnie. Następnie dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Łączymy składniki (również delikatnie aby nie opadła piana) i przelewany do blachy tortowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
    Ciasto należy piec ok 30 min w temperaturze 180 stopni ( UWAGA: nie używamy termoobiegu ponieważ wysuszy biszkopt.)
    Przed wyjęciem z piekarnika warto sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest dopieczone w środku

    2) Białą czekoladę łamiemy na kawałeczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej ciągle kontrolując aby temperatura w garnuszku z czekoladą nie była zbyt wysoka bo może to skutkować zbryleniem czekolady. Płynną masę odstawiamy to delikatnego przestudzenia.

    Śmietanę ubijamy na sztywno a następnie ciągle mieszając wlewamy do niej przestudzoną, nadal płynną białą czekoladę. Całość wstawiamy na chwilę do lodówki.

    3) Biszkopt dzielimy na 3 płaty. Z soku cytrynowego, aromatu migdałowego, łyżki kwaśnego dżemu i wody robimy miksturę , którą nasączamy spodni płat biszkoptu.
    Następnie smarujemy dżemem z całych truskawek i polewamy masą śmietanowo-czekoladową. Po ułożeniu kolejnego płatu ciasta wszystkie czynności powtarzamy.


    4) Górny biszkopt smarujemy resztą masy a następnie dekorujemy owocami. Aby owoce dobrze trzymały się ciasta, delikatnie polewamy odrobiną przygotowanej wcześniej i schłodzonej (ale nadal płynnej) galaretki. Aby galaretka nie spłynęła z tortu należy polewać owoce kilka razy co jakiś czas ale bardzo małą ilością płynu.

    Tort należy schłodzić w lodówce :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tort z owocamikrem z białej czekoladyszybki tortłatwy tortTORT Z BIAŁEJ CZEKOLADY
 

Komentarze

Podobne przepisy

Czekoladowa beza z kremem i owocami

Dodane przez: Marcepanowa-kuchnia

Tort bezowy z kremem i owocami

Mój zdecydowany faworyt wśród ciast...

image-03vxwkp

Dodane przez: Di bloguje

Ciasto makowe z czekoladą, migdałami i kremem...

Ciasto smakuje reeewelacyjnie -...

Ekspresowe ciasto z owocami

Dodane przez: czarrna

Ekspresowe ciasto z owocami

Szybkie i smaczne, ja zdążyła je...

UCIERANE Z MALINAMI, KREMEM ŚMIETANKOWYM I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Dodane przez: Ostra Na Słodko

UCIERANE Z MALINAMI, KREMEM ŚMIETANKOWYM...

Pyszne, dwusmakowe ciacho ucierane...

Tort mandarynkowy

Dodane przez: Marcepanowa-kuchnia

TORT MANDARYNKOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Delikatny biszkopt, słodki krem  i...

ciasto z owocami

Dodane przez: izaa_a

ekspresowe ciasto z owocami

jak w tytule ekspresowo się robi...