CIASTO TRUSKAWKOWO-JABŁKOWE NA KRUCHYM CIEŚCIE Z KRUSZONKĄ

  • wyświetlono: 261 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Miała być szarlotka! Taka klasyczna, na półkruchym cieście z dużą ilością jabłek, cynamonem i pianą bezową... Większość jabłek zjadłam walcząc z wieczornym głodem, cynamonu (jak się okazało) wcale w domu nie miałam a tarka, na której miałam zetrzeć jabłka zardzewiała! Koniec końców wyszło ciasto improwizowane, smaczne ale do prawdziwej szarlotki ni w ząb nie podobne :)

  • 15 porcje
  • 80min
  • Średni

Składniki

3 szklanki (takie z uszkiem) mąki krupczatki
1,5 szklanki cukru (1 szklanka do ciasta, pół do masy z białek)
4 jajka
płaska łyżeczka aromatu waniliowego
1 płaska łyżeczka sody
200g margaryny (uwaga: niektóre kostki mają 250g)
1 budyń waniliowy
4 jabłka
mały słoiczek dżemu truskawkowego

Sposób przygotowania przepisu:

CIASTO TRUSKAWKOWO-JABŁKOWE NA KRUCHYM CIEŚCIE Z KRUSZONKĄ

  • 1. Zaczynamy od wyjęcia margaryny w ciepłe miejsce ponieważ konieczne jest aby była miękka! W innym przypadku będzie nam bardzo, bardzo, bardzo ciężko wyrobić ciasto!!!

    Do miski wsypujemy mąkę, cukier (1 szklankę) i sodę. Dodajemy żółtka, aromat waniliowy oraz miękką margarynę. Wszystko mieszamy. Wyjmujemy na stolnicę oraz ugniatamy ręcznie. Jeśli margaryna jest miękka ciasto szybko osiągnie odpowiednią konsystencję - konsystencja wyrobionej plasteliny. Jeśli margaryna będzie twarda wyrabianie ciasta będzie mozolne i ciężkie :(

    Wyrobioną masę (konsystencja plasteliny) wkładamy do torebki foliowej i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę lub do zamrażarki na 30 min. UWAGA: ten etap jest konieczny i NIE WOLNO go pominąć.

    Ciasto dzielimy na dwie części. Z większej formujemy i układamy na blaszce spód ciasta. Podpiekamy 10 min w temperaturze około 180 stopni. Chłodzimy.

    Białka ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier oraz budyń. Tak przygotowaną masę wylewamy na podpieczony wcześniej spód. Na niej układamy pokrojone drobno jabłka i dżem truskawkowy. Całość przykrywamy resztą ciasta (ciasto można rozwałkować, zetrzeć na tarce lub rozkruszyć w palcach).

    Czas pieczenia: 40-50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu blachę z ciastem od razu trzeba wyjąc z pieca w chłodniejsze miejsce. Jeśli ciacho będzie stygło powoli w ciągle ciepłym piekarniku pianka z białek zrobi się gumowata.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciasto z truskawkamiciasto z jabłkamiciasto z kruszonkąCIASRO PÓŁKRUCHE Z OWOCAMI

Komentarze

Podobne przepisy

Kruche ciasto

Dodane przez: weronia1991

Kruche ciasto z owocami (na mące kukurydzianej)

Jesień to także czas na pyszne...

image-24hiori

Dodane przez: Di bloguje

Ciasto na maślance z jabłkami i kruszonką

Ciasto jest bardzo proste, szybkie...

ciasto kruche z musem jabłkowo dyniowym

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ciasto kruche z musem jabłkowo-dyniowym

Smaczne ciasto o dwu smakach.

kruche ze śliwkami i kruszonką

Dodane przez: BARB

Ciasto kruche ze śliwkami i kruszonką

Soczyste śliwki, słodko - kwaśne,...

Kruche ciasto z rabarbarem.

Dodane przez: BABECZKA 35

Kruche ciasto z budyniem, rabarbarem i kruszonką

Ponieważ sezon rabarbarowy już...

Jabłkowo serowa pychotka

Dodane przez: Bożena Z.

Kruche serowo-jabłkowe ciasto

Polecam smaczne kruche ciasto-serowe...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE