Kociołek meksykański

  • wyświetlono: 2521 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Bardzo pożywne danie. Warzywa i mięso w jednym garnku.

Kuchnia Ilony

Składniki

1/2 kg pieczarek
puszka kukurydzy
puszka fasoli czerwonej
przecier pomidorowy
3-4 duże pory
1/2 kg mięsa mielonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz do przyprawienia mięsa mielonego
bulion lub kostki rosołowe

Sposób przygotowania przepisu:

Kociołek meksykański

  • 1. Por czyścimy, kroimy w plastry i wrzucamy do dużego garnka. Pieczarki kroimy w talarki, delikatnie podsmażamy i dokładamy . Całość zalewamy wodą z odpowiednią ilością kostek rosołowych (1 kostka na pół litra) lub gotowym bulionem. Płynu powinno być ok 8-10 cm nad poziomem warzyw. Musimy pamiętać, że spora część odparuje.
    Gotujemy doprowadzając do wrzenia. Następnie zmieszamy ogień i dokładamy odcedzoną fasolę i kukurydzę z puszki oraz przecier pomidorowy. Gotujemy ok 20 min.
    W tym czasie smażymy małe klopsiki kulki z mięsa mielonego, z dodatkiem cebulki i czosnku. Na sam koniec wrzucamy je do naszego kociołka.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

danie jednogarnkowemoj_niedzielny_obiadobiad

Komentarze

Podobne przepisy

Kociołek rosyjski

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Kociołek rosyjski

Bardzo sycące smaczne danie, które...

Wiejski kociołek

Dodane przez: bogusia82

Wiejski kociołek

Kociołek jest smacznym i pożywnym...

Fasolowy kociołek

Dodane przez: 2milutka

Fasolowy kociołek

Kociołek fasolowy to jednogarnkowa...

Marokański kociołek

Dodane przez: rena123

Marokański kociołek

Kociołek to potrawa jednogarnkowa,...

Ognisty kociołek

Dodane przez: 2milutka

Ognisty kociołek

Aromatyczne pełne pikantnych smaków...

Kociołek węgierski

Dodane przez: Cukiereczek

Kociołek węgierski

Na jeden dzień zabrałam moją rodzinę...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE