łopatka bez kości 400 g
Pomidory krojone z puszki 400 g
marchew 1 szt
cebula 1 szt
papryka czerwona 1 szt
ryż 100 g
fasola czerwona z puszki 1 op
kukurydza w puszce 1/2 op
papryczka chili 1 szt
słodka papryka w proszku 2 łyżeczki
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
oregano 1 łyżeczka
sól
bulion wołowy 300 ml
olej 2 łyżki
czarny pieprz mielony
ząbki czosnku 3 szt
Sposób przygotowania przepisu:
Meksykański kociołek
1.
Łopatkę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę .
2.
Mięso podsmażyć w żeliwnym garnku, bez użycia tłuszczu. Tak aby było zrumienione.
3.
Warzywa obrać i umyć. Marchew pokroić w plasterki, cebulę w piórka , a paprykę w kostkę.Papryczkę chilli bardzo drobniutko pokroić.
4.
Do mięsa dodać olej i dorzucić warzywa, posolić. Smażyć wszystko ok 10 min. Następnie podlać bulionem i dusić ok 30 min na małym ogniu pod przykryciem.
5.
Do warzyw dodać ryż i gdy będzie już prawie miękki dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
6.
Fasolę i kukurydzę odcedzić z zalewy i przepłukać pod bieżącą wodą. Dodać wszystko do garnka. Wszystko doprawić oregano, cukrem i solą. Podawać gorące. Smacznego!
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze