Tak przygotowane pikantne talarki, to wspaniała przystawka na spotkanie ze znajomymi lub rodzinne spotkanie. Zdrowo, smacznie, szybko...
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
25 dag. mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
2 łyżki bułki tartej,
1 jajko
pół cebuli
2 łyżki pokrojonego koperku
1 ostra papryczka
1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem
1 łyżeczka przyprawy do mięs
15 dag. małych pieczarek
1 łyżka masła
1 łyżka drobno posiekanego koperku
sól i pieprz do smaku
3 plasterki żółtego sera
wykałaczki małe
sałata i pomidorki do dekoracji
naczynie do zapiekania wysmarowane masłem
Pikantne talarki z serem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mięsa dodaję pokrojone drobno: cebule i papryczkę, suszone pomidory,przyprawę do mięs, bułkę, jajko, koperek, mieszam. Z masy robię kule, spłaszczam je i układam w naczyniu do zapiekania. Piekę 25 minut w temp. 200 stopni, osączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
2.Pieczarki myję, duszę na maśle , doprawiam solą i pieprzem, posypuję koperkiem, mieszam, studzę. Z sera wycinam foremką kwiatki, kto nie ma foremki nich pokroi na kwadraty. Na talarki kładę ser, pieczarkę, ser, pieczarkę, wpinam wykałaczkę. Układam na sałacie. Podaję z ulubionym sosem. Ja zrobiłam swój z jogurtu, posiekanego szczypiorku, soli i pieprzu.
Komentarze