Smaczne i szybkie bułeczki zapiekane , pomysł zarówno na śniadanie jak i ciepłą kolację !
20 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
6 małych podłużnych bułeczek pszennych
½ kg świeżych pieczarek
1 duża cebula
1 łyżka masła
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
10 dag żółtego sera np. cheddar lub gouda
Zapiekane bułeczki z pieczarkami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczyszczone pieczarki pokroić na cieniutkie plasterki, obraną cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pieczarki z cebulą i dusić aż woda i masło odparuje, doprawić dobrze do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Odstawić do wystygnięcia.
Wystudzone pieczarki wymieszać ze startym na tarce o grubych oczkach serem żółtym.
2.Z bułeczek odciąć z jednego węższego brzegu „dupkę” ostrym nożem z ząbkami wydrążyć miąższ ze środka, środek napełnić ciasno farszem , bułeczki ułożyć na opiekaczu , docisnąć i zapiekać 2-3 minuty aż bułeczki zrobią się chrupiące a ser rozpuści. Podawać od razu.
Komentarze