Takie kotleciki na pewno Wam posmakują, szybko się je robi, nie wiele składników a smakują wybornie i są świetna alternatywą dla schabowych !
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na około 4-6 kotlecików:
250 g pierś z kurczaka
150 g pieczarek
1/3 główki cebuli
1 duży ząbek czosnku
1 jajko kl L lub XL
2 łyżki mąki tortowej
2 łyżki majonezu
2 łyżki startego żółtego sera
ulubiona wasza przyprawa do kurczaka
sól, pieprz do smaku
Kotleciki z kurczaka z pieczarkami i serem (siekane) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Fileta myjemy osuszamy i kroimy w kostkę, następnie przekładamy do miski solimy i pieprzymy i doprawiam przyprawą do kurczaka i odstawiam na czas smażenia pieczarek jakieś 10-15 minut.
2. Następnie obieram i kroje pieczarki. Przesmażam oleju z cebulkę, dodaje czosnek czosnkiem, a kiedy lekko się podsmażą dodaje pieczarki doprawiając lekko solą i pieprzem. Przesmażone przekładam do miseczki wyłożonej papierem aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
3. Do zamarynowanego kurczaka wbijam jajko, dodaje ser żółty, pieczarki i mąkę.
Mieszamy wszystko i odstawiamy na chwilę.
4. Smażymy na rumiano na oleju niewielkie kotleciki (duże mogą łatwo się łamać), pamiętając aby odsączyć nasze kotlety na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Smacznego !!!
Komentarze