Pikantne talarki z ziołami

5 (1 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ja najchętniej zjadam, je same, mąż z ketchupem, a dzieci posmarowane masłem.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0.5 kg mąki
    5 dag drożdży
    1 szkl. letniego mleka
    1 cebula
    5 ząbków czosnku
    3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
    10 dag masła
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka majeranku
    0,5 łyżeczki cukru
    Dodatkowo
    1 żółtko
    ziarna słonecznika
    ziarna sezamu
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Pikantne talarki z ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pikantne talarki 1. Przygotuj składniki. Z mleka drożdży i cukru zrób zaczyn, odstaw do podrośnięcia. Cebulę, czosnek, natkę drobno posiekaj.
  • Pikantne talarki 2. Z mąki, zaczynu, rozpuszczonego masła zagnieć sprężyste ciasto. Do ciasta dodaj pokrojone warzywa oraz zioła. Jeszcze raz zagnieć.
  • Pikantne talarki 3. Ciasto nakryj ściereczką i pozostaw na ok. 30 minut, aż wyrośnie.
  • Pikantne talarki 4. Ciasto ponownie zagnieć , rozwałkuj, foremką lub szklanką wykrawaj. Talarki wyłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj rozkłuconym żółtkiem, posyp słonecznikiem i sezamem.
  • Pikantne talarki 5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st, przez 25 minut.

Porady

Talarki można podać do barszczu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Słonecznik Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować