Oliwa z chili

4.45 (178 ocen)

  • 10 min

Ta niezwykle prosta w przygotowaniu oliwa może dodać pikanterii wielu naszym potrawom - świetna jako dodatek do wielu dań, do marynowania mięs, do pizzy, do sałatek, sosów, kanapek, zup czy makaronów, ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia!

  • 10 min

Składniki:

  • -ok 20 suszonych papryczek peperoncini (lub innych jeśli nie mamy dostępu do takich) - dokładna ilość zależy od tego, jak ostrą oliwę chcemy uzyskać
    -200ml oliwy z oliwek
    -szklana butelka z korkiem
Wystaw ocenę:

4.45 (178 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dressing

Oliwa z chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Wsyp papryczki do szklanej butelki .
    2. W rondelku podgrzej oliwę - do momentu gdy zobaczysz pierwsze małe bąbelki (jeśli oliwa zacznie dymić, odstaw ją z ognia i pozostaw na ok 10 minut aż ostygnie).
    3. Wlej ciepłą oliwę do butelki z papryczkami.
    4. Zatkaj butelkę korkiem i odstaw do lodówki.
    *W butelce może pojawić się osad, nie ma on jednak wpływu na jakość oliwy.
    Smacznego!

Porady

Jeśli trudno nam dostać całe suszone papryczki, możemy użyć również płatków. UWAGA! Nie wolno do tego używać świeżych papryczek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Oliwa z oliwek

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować