Bardzo smaczne, ale nie dla dzieci, ciasteczka, saszetki ze śliwkami z nalewek, w delikatnym, marchewkowym cieście.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
30 dkg mąki pszennej typ 450
10-15 dkg mąki pszennej typ - 450 do podsypki
35 dkg startej na małych oczkach marchwi
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 dkg masła
śliwki Prezydent z nalewki (osączone)
polewa czekoladowa do polania
Pijane śliwki prezydent w delikatnym kruchym, marchewkowym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę z łyżeczką proszku do pieczenia przesiewamy do miski w której będziemy wyrabiać ciasto. Dodajemy masło pokrojone w kosteczki, zgniatamy tłuczkiem do kartofli, aż powstanie ciasto o konsystencji kruszonki. Dodajemy startą na małych oczkach marchew i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto zawijamy w folię wkładamy do lodówki na 30 minut. Po 30 minutach rozwałkowujemy ciasto tak jak na pierogi i wycinamy kwadraciki z których robimy saszetki. Do każdej saszetki wkładamy po 1 osączonej śliwce. Zlepiamy i układamy saszetki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika 180 stopni Celsjusza i pieczemy 20-25 minut. Upieczone wykładamy na talerz i polewamy roztopioną polewą czekoladową.
Komentarze