Pierś z kurczaka w sosie orzechowym z papryką

4.5 (149 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Soczyste mięso w kremowym sosie

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Podwójna pierś z kurczaka

    Marynata:
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka wędzonej papryki
    1 łyżeczka suszonego lubczyku
    2 łyżki oliwy

    Sos:
    1 czerwona papryka
    1 żółta papryka
    1 mała cebula
    1 puszka mleka kokosowego
    3 łyżki masła orzechowego
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka pieprzu
    szczypta lubczyku
    oliwa do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Pierś z kurczaka w sosie orzechowym z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Podane składniki na marynatę wymieszać w misce i dodać mięso. Ponownie wymieszać i zostawić na co najmniej 15 minut.
    Następnie pokroić drobno cebulę oraz obie papryki. Cebulę smażyć na rozgrzanej oliwie, dodać paprykę, a następnie pierś z kurczaka. Smażyć około 5 minut.
    Całość zalać mlekiem kokosowym, dodać masło orzechowe i przyprawy. Dokładnie wymieszać, tak aby masło się rozpuściło i sos się zagęścił. Dusić pod przykryciem przez 15-20 minut (do miękkości papryki) na małym ogniu, raz na jakiś czas mieszając. Podawać z ryżem jaśminowym.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło orzechowe Papryka Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować