Pierś z kurczaka w sosie kurkowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

W ciągu 30 minut mamy pyszne danie :)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 cała pierś (ok. 60 dag) lub polędwiczki z indyka
    300 gram kurek
    1 cebula
    2 łyżki śmietany gęstej kwaśnej
    1 łyżka natki pietruszki lub koperku
    3 szklanki bulionu grzybowego lub drobiowego
    mąka do panierki ( średnio na 1 szklankę bulionu daję 1 płaską łyżkę mąki)
    mąka do oprószenia mięsa przed smażeniem
    przyprawy:
    szczypta cukru, 2 szczypty jarzynki
    sól, pieprz kolorowy z młynka do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne Gulasz

Pierś z kurczaka w sosie kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondlu zagotować bulion. Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju dodając cukier i jarzynkę. Dodać kurki i smażyć kilka minut, doprawić pieprzem, solą, przełożyć do rondla. Mięso pokroić dowolnie jak lubimy : w plastry, w kostkę, ja pokroiłam w grubsze kawałki. Przyprawić solą, pieprzem, oprószyć mąką i obsmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć do rondla. Całość dusić około 15 minut. Śmietanę rozmieszać w misce ze szczyptą soli, mąką ( ok 3 łyżki), 1 łyżką wody, dodać trochę bulionu z rondla i przelać do potrawy. Poddusić chwilę, aby mąka straciła smak surowizny. Dodać natkę pietruszki lub koperek. Ja podałam do tego dania ziemniaki z wody i surówkę szwedzką z ogórka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kurki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować