1 cała pierś (ok. 60 dag) lub polędwiczki z indyka
300 gram kurek
1 cebula
2 łyżki śmietany gęstej kwaśnej
1 łyżka natki pietruszki lub koperku
3 szklanki bulionu grzybowego lub drobiowego
mąka do panierki ( średnio na 1 szklankę bulionu daję 1 płaską łyżkę mąki)
mąka do oprószenia mięsa przed smażeniem
przyprawy:
szczypta cukru, 2 szczypty jarzynki
sól, pieprz kolorowy z młynka do smaku
Pierś z kurczaka w sosie kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondlu zagotować bulion. Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju dodając cukier i jarzynkę. Dodać kurki i smażyć kilka minut, doprawić pieprzem, solą, przełożyć do rondla. Mięso pokroić dowolnie jak lubimy : w plastry, w kostkę, ja pokroiłam w grubsze kawałki. Przyprawić solą, pieprzem, oprószyć mąką i obsmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć do rondla. Całość dusić około 15 minut. Śmietanę rozmieszać w misce ze szczyptą soli, mąką ( ok 3 łyżki), 1 łyżką wody, dodać trochę bulionu z rondla i przelać do potrawy. Poddusić chwilę, aby mąka straciła smak surowizny. Dodać natkę pietruszki lub koperek. Ja podałam do tego dania ziemniaki z wody i surówkę szwedzką z ogórka.
Komentarze