1 gotowe ciasto francuskie w rolce
1 duża pojedyncza pierś z kurczaka lub podwójna mała
300 g małych pieczarek
1 nieduży por - tylko biała część
2 mniejsze przeciśnięte ząbki czosnku
1 mozzarella w kulce
1,5 łyżki masła
4 łyżki słodkiej śmietanki 12 %
1 łyżka posiekanego szczypioru czosnkowego
sól, pieprz, szczypta cukru do smaku
roztrzepane białko do posmarowania wierzchu ciasta
Pierś z kurczaka w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki umyć, pokroić na ćwiartki, lekko przesmażyć na gorącym maśle, pod koniec dodać pocięty w krążki por, posolić i dusić na małym ogniu.
Jak soki odparują dodać czosnek, śmietanę, pieprz i cukier, jeszcze trochę potrzymać na ogniu, aby masa nie była zbyt mokra.
2.Pierś naciąć po grubości "na motyla", rozklepać, lekko posolić, posypać pieprzem. Na jednej częśći ułożyć 3 plastry mozzarelli, na to wyłożyć gotowy, lekko przestudzony farsz, na wierzch pozostałe plastry sera, posypać szczypiorem, przykryć drugą częścią piersi.
3.Gotowe nadziane mięso położyć na środku rozwinietego ciasta francuskiego, ponacinać w pasy krótsze boki i zawinąć "na mumię".
4.Pakiet ostrożnie przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wierzch posmarować roztrzepanym białkiem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 200 stopniach ok. 25 - 35 minut, aż do ładnego zrumienienia.
Komentarze