Pierś z kurczaka w cieście francuskim

4.5 (179 ocen)

Pyszne nadziane mięsko w chrupiącej powłoce.

Składniki:

  • 1 gotowe ciasto francuskie w rolce
    1 duża pojedyncza pierś z kurczaka lub podwójna mała
    300 g małych pieczarek
    1 nieduży por - tylko biała część
    2 mniejsze przeciśnięte ząbki czosnku
    1 mozzarella w kulce
    1,5 łyżki masła
    4 łyżki słodkiej śmietanki 12 %
    1 łyżka posiekanego szczypioru czosnkowego
    sól, pieprz, szczypta cukru do smaku
    roztrzepane białko do posmarowania wierzchu ciasta
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Rolada Przystawki

Pierś z kurczaka w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1b8e9jc 1. Pieczarki umyć, pokroić na ćwiartki, lekko przesmażyć na gorącym maśle, pod koniec dodać pocięty w krążki por, posolić i dusić na małym ogniu.
    Jak soki odparują dodać czosnek, śmietanę, pieprz i cukier, jeszcze trochę potrzymać na ogniu, aby masa nie była zbyt mokra.
  • image-04ttynu 2. Pierś naciąć po grubości "na motyla", rozklepać, lekko posolić, posypać pieprzem. Na jednej częśći ułożyć 3 plastry mozzarelli, na to wyłożyć gotowy, lekko przestudzony farsz, na wierzch pozostałe plastry sera, posypać szczypiorem, przykryć drugą częścią piersi.
  • image-1wxhpsq 3. Gotowe nadziane mięso położyć na środku rozwinietego ciasta francuskiego, ponacinać w pasy krótsze boki i zawinąć "na mumię".
  • image-1atnffw 4. Pakiet ostrożnie przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wierzch posmarować roztrzepanym białkiem.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 200 stopniach ok. 25 - 35 minut, aż do ładnego zrumienienia.
  • image-0n6jp2u 5. Kroić po lekkim przestudzeniu.
  • image-1qlp1ac 6. SMACZNEGO :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Mięso Pieczarki Sery Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować