Pierś z kurczaka w cieście francuskim

4.37 (196 ocen)

  • 60 min

Danie na świąteczny obiad.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na dwie porcje:

    2 pojedyncze filety z kurczaka
    olej
    sól ,pieprz
    czosnek
    ziele angielskie
    liść laurowy
    przyprawa do drobiu lub "vegeta"
    majeranek

    1 gotowe ciasto francuskie
    2 plastry sera żółtego
    2 plastry szynki
    jajko do posmarowania ciasta
Wystaw ocenę:

4.37 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne Dania mięsne

Pierś z kurczaka w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z oleju i przypraw zrobić marynatę, włożyć mięso i marynować ok.1 godzinę. Na patelni rozgrzać olej , włożyć mięso i obsmażyć z obu stron na rumiano.Odstawić do wystygnięcia. Ciasto francuskie podzielić na dwie części na środku położyć mięso na mięso dać ser i szynkę. Ciasto ponacinać nożem do pizzy z prawej i z lewej strony w paseczki. (Środek tam gdzie leży mięso ma zostać nie pocięte).Paseczkami ciasta opleść mięso na przemian tworząc warkocz. Tak przygotowane ciasto posmarować jajkiem lub samym białkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec 30-40 minut.

Porady

Jeżeli spodziewasz się gości danie to może być przygotowane dzień wcześniej. Następnego dnia na godzinę przed podaniem posmarować jajkiem,włożyć do piekarnika i upiec. Jeżeli chcemy zmienić smak , marynowanie mięsa można pominąć,wystarczy tylko posolić i posypać pieprzem. Do środka można dodać również przesmażone pieczarki. Doskonale smakuje podane z ziemniaczkami w sosie beszamel.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować