Pierś kurczaka w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś myjemy, osuszamy i przecinamy na dwa płaty. Każdy kawałek solimy i posypujemy pieprzem.
2.Pieczarki kroimy w plasterki, smażymy na oleju i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3.Ciasto francuskie rozwijamy, przecinamy w poprzek na pół i na środku każdego kawałka układamy mięso. Na kurczaka wykładamy usmażone pieczarki i przykrywamy serem żółtym.
4.Boki ciasta francuskiego nacinamy tak by powstały paski o szerokości ok 2 cm po obu stronach mięsa. Z powstałych pasków zaplatamy warkocz, zamykając mięso wewnątrz. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Mięsko pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni ok 20 minut. Podajemy z ulubioną surówką.
Komentarze