Pierś kurczaka w cieście francuskim

  • wyświetlono: 261 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Kurczak przygotowany w ten sposób smakuje każdemu. To świetna propozycja na uroczysty obiad.

  • 2 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

1 większa pierś kurczaka
1 paczka ciasta francuskiego
2 plastry żółtego sera
4 duże pieczarki
jajko
sól, pieprz
2 łyżki oleju

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Pierś kurczaka w cieście francuskim

  • 1. Pierś myjemy, osuszamy i przecinamy na dwa płaty. Każdy kawałek solimy i posypujemy pieprzem.
  • 2. Pieczarki kroimy w plasterki, smażymy na oleju i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Ciasto francuskie rozwijamy, przecinamy w poprzek na pół i na środku każdego kawałka układamy mięso. Na kurczaka wykładamy usmażone pieczarki i przykrywamy serem żółtym.
  • 4. Boki ciasta francuskiego nacinamy tak by powstały paski o szerokości ok 2 cm po obu stronach mięsa. Z powstałych pasków zaplatamy warkocz, zamykając mięso wewnątrz. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Mięsko pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni ok 20 minut. Podajemy z ulubioną surówką.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciasto francuskiepierś kurczakauroczysty obiad
 

Komentarze

Podobne przepisy

Kurczak w cieście francuskim

Dodane przez: Ania00

Kurczak w cieście francuskim

Zwykle ciasto francuskie wykorzystuje...

zwijki

Dodane przez: martaf

Pierś z kurczaka w cieście francuskim

zachwyca wyglądem i smakiem:)

Pierś faszerowana w cieście francuskim

Dodane przez: Kloruś

Pierś faszerowana szpinakiem w cieście francuskim

Soczysta, smaczna, sycąca potrawa...

kurczak w cieście francuskim

Dodane przez: ilka_86

Kurczak w cieście francuskim

Rodzince bardzo smakował drób w...

WARSZTATY_KULINARNE

Dodane przez: PolskaGotuje

Pierś z kurczaka zapiekana w śmietanie z...

"Patent" na takie przygotowywanie...

pierś w cieście francuskim

Dodane przez: beatab

pierś w cieście francuskim

W moim domu wszystkim bardzo smakuje....