Pierożki z makiem i bakaliami zapiekane w syropie pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mak zalewam wrzącym mlekiem , odstawiam na 15 minut , odsączam na sicie . Mak mieszam z cukrem trzcinowym , mielę dwa razy na sitku o małych oczkach . Do roztopionego masła , dodaję miód , zmielony mak , podsmażam ok. 5 minut . Masę zestawiam dodaję pokrojone bakalie , aromat pomarańczowy , skórkę z pomarańczy , mieszam , masę studzę .
2.Składniki ciasta zagniatam do uzyskania elastycznego ciasta , nakrywam szklanym naczyniem , pozostawiam na ok. 20 minut . Ciasto podsypuję mąką , cienko wałkuje , wykrawam koła , nakładam farsz , lepię pierogi . Pierożki gotuję minutę od wypłynięcia , wykładam łyżką cedzakową na talerze .
3.Miód , sok z pomarańczy , masło podgrzewam , mieszam . Pierożki układam w przygotowanym naczyniu , polewam syropem , naczynie nakrywam, piekę 10 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni . Podaję udekorowane na ciepło .
Porady
Gdy brakuje nam czasu , może użyć gotowej masy makowej .
Komentarze