Pierogi z makiem i sosem pomarańczowym

  • wyświetlono: 1303 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Pierogi z makiem i sosem z soczystej pomarańczy to propozycja na wyjątkową kolację wigilijną, tradycyjne smaki w nowym wydaniu,doskonale współgra ze sobą połączenie ciasta maku i sosu pomarańczowego, cud miód!

IMG_20190918_121058
  • 120min

Składniki

Ciasto:
30 dag mąki pszennej+ do podsypania
1 jajko
ciepła woda
szczypta soli

Farsz makowy:
20 dag suchego maku
1 szklanka mleka
1,5 łyżeczki masła
1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej
1 łyżka zmielonych orzechów włoskich
1 łyżka cukru pudru
1 jajko
1 łyżka miodu naturalnego

Sos pomarańczowy:
2 pomarańcze
2 łyżki cukru
1 łyżeczka pokrojonej w paseczki skórki pomarańczowej
suchy mak do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Pierogi z makiem i sosem pomarańczowym

  • 1. Farsz: Mak przepłukać na sicie pod bieżącą wodą zalać wrzącym mlekiem gotować około 10 minut na wolnym ogniu, cały czas mieszając ponieważ ma tendencję do przypalania, po czym odcedzić na sicie, wystudzić i zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa. W rondelku rozpuścić masło wrzucić zmielony mak dodać cukier skórkę pomarańczową oraz orzechy chwilę przesmażyć, wystudzić masę, wbić jajko dodać miód i wymieszać.
  • 2. Ciasto: Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, wbić jajko wlewać stopniowo tyle ciepłej wody aby otrzymać masę o konsystencji ciasta pierogowego, dobrze zagnieść, odłożyć na 5 minut aby „odpoczęło” następnie rozwałkować i szklanką o średnicy około 8 cm wycinać kółeczka nakładać po małej łyżeczce makowego farszu zlepiać brzegi, formując ozdobne falbanki , wrzucać na osolony wrzątek i gotować około 2 minuty od momentu wypłynięcia pierożków.
  • 3. Sos: Z pomarańczy wycisnąć sok –ja zrobiłam to w wyciskarce do cytrusów. Cukier lekko skarmelizować w rondelku wlać sok z pomarańczy i gotować aż do momentu zredukowania się sos-lekko zgęstnieje pod koniec wrzucić paseczki pokrojonej skórki pomarańczowej bez białej błonki gotować jedną minutę , odstawić na chwilę polać gorące pierożki na talerzach posypać odrobiną suchego maku i podawać. Życzę smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciezdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylazimapomarańczeWigiliabakalieboże narodzeniedanie postneświątecznemącznedanie wigilijneprzepis_miesiąca1000pierogi z makiemsos pomrańczowy

Komentarze

Podobne przepisy

Wigilijne pierogi z makiem- gwiazdeczki

Dodane przez: Jaga85

Wigilijne pierogi z makiem- gwiazdeczki

To ciekawa propozycja na urozmaicenie...

Pierogi z serem i sosem truskawkowym

Dodane przez: bietka

Pierogi z serem i sosem truskawkowym

Pyszne pierogi z serem, do których...

Pierogi z podrobami i sosem śmietanowym

Dodane przez: Dobika

Pierogi z podrobami i sosem śmietanowym

Te pierogi przyrządza moja teściowa,bardzo...

pierogi z jagodami i sosem

Dodane przez: lucyna19

Pierogi z jagodami i sosem waniliowym

Sezon jagodowy rozpoczynam od pierogów.Polecam!

Pierogi z bananami i sosem krówkowym.

Dodane przez: BABECZKA 35

Pierogi z bananami i sosem krówkowym

Nie chcę się chwalić, ale to są...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE