Pierogi z makiem i sosem pomarańczowym

4.48 (161 ocen)

  • 2 godz.

Pierogi z makiem i sosem z soczystej pomarańczy to propozycja na wyjątkową kolację wigilijną, tradycyjne smaki w nowym wydaniu,doskonale współgra ze sobą połączenie ciasta maku i sosu pomarańczowego, cud miód!

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    30 dag mąki pszennej+ do podsypania
    1 jajko
    ciepła woda
    szczypta soli

    Farsz makowy:
    20 dag suchego maku
    1 szklanka mleka
    1,5 łyżeczki masła
    1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej
    1 łyżka zmielonych orzechów włoskich
    1 łyżka cukru pudru
    1 jajko
    1 łyżka miodu naturalnego

    Sos pomarańczowy:
    2 pomarańcze
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka pokrojonej w paseczki skórki pomarańczowej
    suchy mak do posypania
Wystaw ocenę:

4.48 (161 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi Sosy

Pierogi z makiem i sosem pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: Mak przepłukać na sicie pod bieżącą wodą zalać wrzącym mlekiem gotować około 10 minut na wolnym ogniu, cały czas mieszając ponieważ ma tendencję do przypalania, po czym odcedzić na sicie, wystudzić i zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa. W rondelku rozpuścić masło wrzucić zmielony mak dodać cukier skórkę pomarańczową oraz orzechy chwilę przesmażyć, wystudzić masę, wbić jajko dodać miód i wymieszać.
  • 2. Ciasto: Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, wbić jajko wlewać stopniowo tyle ciepłej wody aby otrzymać masę o konsystencji ciasta pierogowego, dobrze zagnieść, odłożyć na 5 minut aby „odpoczęło” następnie rozwałkować i szklanką o średnicy około 8 cm wycinać kółeczka nakładać po małej łyżeczce makowego farszu zlepiać brzegi, formując ozdobne falbanki , wrzucać na osolony wrzątek i gotować około 2 minuty od momentu wypłynięcia pierożków.
  • 3. Sos: Z pomarańczy wycisnąć sok –ja zrobiłam to w wyciskarce do cytrusów. Cukier lekko skarmelizować w rondelku wlać sok z pomarańczy i gotować aż do momentu zredukowania się sos-lekko zgęstnieje pod koniec wrzucić paseczki pokrojonej skórki pomarańczowej bez białej błonki gotować jedną minutę , odstawić na chwilę polać gorące pierożki na talerzach posypać odrobiną suchego maku i podawać. Życzę smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Pomarańcze Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować