Pierogi ze szpinakiem i porem

5 (167 ocen)

  • 40 min

Na takiego pierogi nachodziło mnie już od pewnego czasu, ale ciągle wypadało coś innego... Są jednak bardzo smaczne, więc na pewno jeszcze kiedyś je zrobię:)

  • 40 min

Składniki:

  • Na ok 40 pierogów:

    Ciasto:
    2 szklanki mąki
    3/4 szklanki letniej przegotowanej wody
    1 małe jajko
    1 płaska łyżeczka soli
    szczypta kurkumy

    Farsz:
    100g szpinaku rozdrobnionego (mrożony)
    100g serka ricotta
    50g pokrojonego w pół talarki pora
    szczypta soli

    Kilka łyżek śmietanki 30%
Wystaw ocenę:

5 (167 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Ser

Pierogi ze szpinakiem i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę przesiewamy, solimy i dodajemy odrobinę kurkumy. Wbijamy jajko i powoli dolewamy przegotowaną wodę ciągle siekając całość nożem. Wyrabiamy ciasto, wałkujemy na grubość ok 3mm i kroimy na kwadraty (ok. 4x4cm).

    Farsz:
    Odmrożony szpinak łączymy z pokrojonym porem i serkiem ricotta. Doprawiamy solą do smaku.

    Na każdym kwadracie dajemy po odrobinie farszu i zlepiamy. Możemy dodatkowo przygnieść boki widelcem.

    Pierogi wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę i gotujemy ok 3 minuty od momentu jak wszystkie wypłyną na wierzch. Podajemy polane śmietanką 30%.

Porady

By farsz był twardszy należy odcedzić rozmrożony szpinak przed połączeniem go z ricottą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ricotta Sery Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować