PIEROGI ZE SZPINAKIEM I TWAROGIEM

4.5 (172 ocen)

Pierogi można robić z różnym farszem. Najbardziej znane to te z ruskim, mięsem lub kapustą i grzybami. Ja dla urozmaicenia menu zrobiłam ze szpinakiem i twarogiem. Efekt jaki uzyskałam był zadowalający.

Składniki:

  • Ciasto:
    mąka 3 szkl.
    woda gorąca 1 szkl.
    jajko 1 szt.
    sól 1 łyżeczka
    olej 1 łyżka
    Farsz:

    szpinak mrożony 250 gram
    twaróg 300 gram
    cebula 1 szt.
    kucharek 1 łyżka
    pieprz do smaku
    masło 1 łyżka
    Dodatkowo:
    sól 1 łyżka
    olej 2 łyżki
    woda do gotowania
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi ze szpinakiem i twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę przesiać. Dodać jajko, wodę, sól i olej. Zarobić ciasto, aż będzie elastyczne. Przykryć folią i odsta
  • 2. Farsz: Szpinak odmrozić i odsączyć z wody przez lnianą ściereczkę. Cebulę obrać i posiekać. Podsmażyć na maśle na złocisty kolor. Dodać do twarogu razem ze szpinakiem. Doprawić do smaku i wymieszać.
  • 3. Ciasto rozwałkować, wyciąć szklanką kółka. Na każdy placek nałożyć łyżeczkę farszu i zlepić pierożki. Gotować w osolonej wodzie z olejem do momentu, aż wypłyną na wierzch.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować