500 g mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki oleju rzepakowego
szklanka mleka
1/2 szklanki gorącej wody
2 łyżki oleju rzepakowego do wody w której gotujemy pierogi
sól
ok. 700 g szpinaku rozdrobnionego mrożonego
300 g sera feta
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
3 łyżki masła
pieprz czarny świeżo mielony
sól do smaku
3 łyżki oleju rzepakowego + cebula pokrojona w kostkę
Pierogi ze szpinakiem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozpuścić masło i wyłożyć szpinak. Przykryć i podgrzewać na wolnym ogniu. Kiedy szpinak rozpadnie się, jeszcze podgrzewać, żeby odparował. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojony drobno ser feta. Dodać sól do smaku ( ostrożnie bo ser jest słony ), pieprz i wszystko delikatnie wymieszać. Farsz wystudzić.
Z mąki pszennej, ziemniaczanej, oleju mleka, wody zagnieść ciasto. Pozostawić pod ściereczką na 15 min. Podzielić na cztery części. Każdą część wałkować na placek i wykrawać krążki. Na krążkach układać farsz i zalepić.
Wkładać partiami do gotującej się wody z olejem rzepakowym i solą. Gotować do wypłynięcia pierogów. Łyżką cedzakową wyjmować na półmisek.
Podawać z zeszkloną na oleju cebulką. Smacznego.
Komentarze