Pierogi ze szpinakiem i fetą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Są po prostu pyszne.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki oleju rzepakowego
    szklanka mleka
    1/2 szklanki gorącej wody

    2 łyżki oleju rzepakowego do wody w której gotujemy pierogi
    sól

    ok. 700 g szpinaku rozdrobnionego mrożonego
    300 g sera feta
    2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    3 łyżki masła
    pieprz czarny świeżo mielony
    sól do smaku

    3 łyżki oleju rzepakowego + cebula pokrojona w kostkę
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi ze szpinakiem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozpuścić masło i wyłożyć szpinak. Przykryć i podgrzewać na wolnym ogniu. Kiedy szpinak rozpadnie się, jeszcze podgrzewać, żeby odparował. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojony drobno ser feta. Dodać sól do smaku ( ostrożnie bo ser jest słony ), pieprz i wszystko delikatnie wymieszać. Farsz wystudzić.
    Z mąki pszennej, ziemniaczanej, oleju mleka, wody zagnieść ciasto. Pozostawić pod ściereczką na 15 min. Podzielić na cztery części. Każdą część wałkować na placek i wykrawać krążki. Na krążkach układać farsz i zalepić.
    Wkładać partiami do gotującej się wody z olejem rzepakowym i solą. Gotować do wypłynięcia pierogów. Łyżką cedzakową wyjmować na półmisek.
    Podawać z zeszkloną na oleju cebulką. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować