450 g szpinaku mrożonego
łyżka masła
łyżka oleju rzepakowego
250 g sera feta
2 duże ząbki czosnku
250 g soczewicy zielonej
pieprz młotkowany z kolendrą
500 g mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki oleju rzepakowego
szklanka mleka
1/2 szklanki gorącej wody
Pierogi ze szpinakiem i soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Soczewicę dobrze wypłukać. Ugotować w osolonej wodzie ok 15 min. Przelać na sito i pozostawić na kilka minut, żeby obciekła. Przełożyć do miski blendera i rozdrobnić.
Na patelnię z olejem i masłem przełożyć rozmrożony szpinak. Dusić na wolnym ogniu. Dodać ser feta i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dobrze odparować. Dodać pieprz młotkowany z kolendrą.
Wymieszać z soczewicą. Jeśli jest taka potrzeba, to dodać jeszcze soli do smaku.
Z podanych składników zagnieść sprężyste ciasto. Pozostawić pod ściereczką na 15 min. Podzielić na cztery części. Każdą część wałkować na placek i wykrawać krążki. Na krążkach układać farsz i zalepiać.
Wkładać partiami do gotującej się wody z olejem rzepakowym i solą. Gotować ok.3 min po wypłynięciu pierogów. Łyżką cedzakową wyjąć na półmisek.
Ciepłe pierogi podawać polane masełkiem.
Pyszne są także odsmażane na oleju rzepakowym.
Smacznego.
Komentarze