Pierogi ze szpinakiem i soczewicą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne. Dla wegetarian i nie tylko.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 450 g szpinaku mrożonego
    łyżka masła
    łyżka oleju rzepakowego
    250 g sera feta
    2 duże ząbki czosnku
    250 g soczewicy zielonej
    pieprz młotkowany z kolendrą

    500 g mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki oleju rzepakowego
    szklanka mleka
    1/2 szklanki gorącej wody

    sól
    olej rzepakowy
    masło
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi ze szpinakiem i soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę dobrze wypłukać. Ugotować w osolonej wodzie ok 15 min. Przelać na sito i pozostawić na kilka minut, żeby obciekła. Przełożyć do miski blendera i rozdrobnić.
    Na patelnię z olejem i masłem przełożyć rozmrożony szpinak. Dusić na wolnym ogniu. Dodać ser feta i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dobrze odparować. Dodać pieprz młotkowany z kolendrą.
    Wymieszać z soczewicą. Jeśli jest taka potrzeba, to dodać jeszcze soli do smaku.
    Z podanych składników zagnieść sprężyste ciasto. Pozostawić pod ściereczką na 15 min. Podzielić na cztery części. Każdą część wałkować na placek i wykrawać krążki. Na krążkach układać farsz i zalepiać.
    Wkładać partiami do gotującej się wody z olejem rzepakowym i solą. Gotować ok.3 min po wypłynięciu pierogów. Łyżką cedzakową wyjąć na półmisek.
    Ciepłe pierogi podawać polane masełkiem.
    Pyszne są także odsmażane na oleju rzepakowym.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Soczewica Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Pierogi ze szpinakiem i fetą

To może cię zainteresować