Pierogi szpinakiem i fetą nadziane

4.5 (145 ocen)

  • 60 min

Pierogi w niecodziennej odsłonie. Szpinak nie jest taki straszny jak go malują. Pierogi są smaczne i warte wypróbowania.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto na pierogi
    3 szklanki mąki pszennej + do obsypania
    2 łyżki oleju
    ok szklanki ciepłej wody ( ile ciasto zabierze )
    szczypta soli
    Farsz
    2 paczki szpinaku mrożonego w kulkach
    1 opakowanie sera feta półtłustego
    1 żółtko,
    2-3 ząbki czosnku
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    szczypta gałki muszkatołowej,
    1/2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi szpinakiem i fetą nadziane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Na początku musimy wsypać do miski mąkę i szczyptę soli, a także olej. Następie ciągle mieszając wlewamy ciepłą wodę.
    Gdy woda zostanie wchłonięta przez mąkę( będzie dało się ciasto ugniatać), przekładamy na obsypaną wcześniej mąką stolnice i wyrabiamy.
    Ciasto mamy gotowe, gdy po przecięciu będą widoczne malutkie pęcherzyki powietrza. Przykrywamy czystą ścierką odstawiamy na kilkanaście minut aby odpoczęło.
    Ciasto porcjami rozwałkowujemy na cienie placki, wycinamy okręgi szklanką lub kubkiem. Na środek kładziemy łyżkę farszu, zlepiamy pierogi tworząc wzorek palcami lub po prostu dociskając brzegi widelcem.
  • 2. Farsz:
    Podgrzewamy patelnie, wrzucamy szpinak na patelnie ( najlepiej bez rozmrażania), Podgrzewamy na wolnym ogniu aż szpinak zmieni konsystencje. Odparowujemy nadmiar wody, dodajemy masło, czosnek, przyprawy, chwilę podsmażamy, Następnie dodajemy rozdrobniony ser feta, mieszamy dotąd, aż ser wymiesza się dokładnie ze szpinakiem. Wyłączamy, po chwili wbijamy żółtko - mieszamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować