PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ

0 (0 ocen)

  • 45 min

Połączenie tych smaków plus dodatek aromatycznego czosnku tworzy danie, które z wielkim apetytem będą zajadać zarówno dzieci jak i dorośli.Polecam!

  • 45 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    CIASTO:

    * mąka pszenna – 2 szkl

    * jajko – 1 szt

    * sól – 1 szczypta

    * ciepła woda – ok. 0,5 szkl

    FARSZ:

    * szpinak ( mrożony ) – ok. 500 g

    * duża cebula – 1 szt

    * ser feta – ok. 200 g

    * czosnek – 3-4 ząbki

    * pieprz – do smaku

    * oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Ser

Pierogi ze szpinakiem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    FARSZ:

    Na odrobinie oliwy szklimy drobno posiekaną cebulę, dodajemy rozgnieciony czosnek i szpinak.

    Na wolnym ogniu podgrzewamy do momentu odparowania wody, zdejmujemy z ognia.

    Dodajemy posiekaną fetę i doprawiamy do smaku pieprzem – mieszamy, studzimy.

    CIASTO:

    Z mąki, jajka, soli i wody zarabiamy gładkie, jednolite ciasto ( ilość wody i mąki regulujemy „pod siebie” ).

    Rozwałkowujemy cieniutko i za pomocą szklanki wykrawamy krążki.

    Na każdy nakładamy porcję farszu i dokładnie zlepiamy ( ja robię to widelcem , Wy śmiało możecie zrobić ozdobną falbankę ).

    Gotujemy w osolonej wodzie ok. 3-4 minuty od momentu wypłynięcia.

    Odcedzamy i podsmażamy na masełku albo podajemy z wody!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Sery Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować