Pierogi ze słodkiej kapusty

5 (160 ocen)

Trochę pracochłonne , ale bardzo smaczne pierogi ze słodkiej kapusty z dodatkiem wędzonego boczku i pachnącego koperku ;)

Składniki:

  • CIASTO:
    1/2 kg mąki
    1 jajko
    1/2 łyżeczki soli
    2-3 łyżki stopionego , wystudzonego masła
    około 1/2 szklanki ciepłej wody

    FARSZ:
    Główka kapusty ( średniej wielkości )
    15 dkg wędzonego boczku
    duża cebula
    pęczek koperku
    sól , pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (160 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne

Pierogi ze słodkiej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto , przykryć lnianą ściereczką , odstawić
  • 2. Kapustę oczyścić , pokroić , obgotować , wystudzić
  • 3. Wystudzoną kapustę odcisnąć ,bardzo drobno pokroić
  • 4. Boczek i cebulę pokroić w drobna kostkę , usmażyć , dodać do kapusty . Wszystkie składniki chwilę smażyć na koniec dodać posiekany koperek , sól i pieprz , wystudzić
  • 5. Ciasto rozwałkować , wycinać krążki , kłaść farsz , zlepiać pierogi . Gotować w lekko posolonej wodzie .
    Gotowe pierogi polać zeszklona cebulą lub boczkiem .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować