Bigos ze słodkiej kapusty z suszonymi grzybami

4.96 (163 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Przyrządzam go niezależnie od pory roku, ale w okresie poświątecznym sprawdzi się idealnie, ponieważ możecie do niego dodać różne mięska i wędliny. Jeśli nie macie grzybów lub ich po prostu nie lubicie to wystarczy je pominąć. Bigos najlepiej smakuje w kolejnych dniach po ugotowaniu!

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 główka kapusty (średnia)
    kości schabowe lub żeberka (można pominąć)
    kiełbasa, mięso
    1 cebula
    1 marchewka
    3-4 ziarna ziela angielskiego
    2 listki laurowe
    koncentrat pomidorowy (ilość według uznania; u mnie około 150g)
    1 łyżka majeranku
    papryka słodka i ostra w proszku (idealnie sprawdzi się wędzona)
    sól, pieprz
    Dodatkowo:
    1-2 garście suszonych grzybów
    Ponadto:
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.96 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Bigos ze słodkiej kapusty z suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby należy zalać wodą i odstawić na około godzinę, aby "napuchły" i zrobiły się miękkie.
    Później należy je pokroić, a wodę z moczenia grzybów przelać do garnka, w którym będzie gotował się bigos.
    Ugotować wywar na kościach lub żeberkach (*) - z dodatkiem grzybów, listków laurowych i odrobiną soli.
    Następnie do garnka dodać uprzednio poszatkowaną kapustę oraz pokrojoną w plasterki marchewkę.
    Całość lekko doprawić solą, pieprzem oraz papryką i gotować około 30-40 minut.
    (Co jakiś czas przemieszać.)
    W międzyczasie mięso oddzielić od kości i dorzucić do kapusty.
    Cebulę z kiełbasą podsmażyć na odrobinie oleju i również przełożyć do gotującego się bigosu.
    Kiedy kapusta będzie już miękka - wmieszać koncentrat pomidorowy oraz majeranek.
    Bigos doprawić pozostałymi przyprawami i podgotować kilka minut lub odrobinę dłużej, aby powstał gęściejszy sos pomidorowy.

Porady

(*) Wywar mięsny można pominąć i od razu zacząć od gotowania kapusty. Z tymże w tym przypadku najpierw należy podgotować grzyby.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować