Pierogi z ziemniakami, soczewicą zieloną i twarogiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Moja rodzinka uwielbia pierożki:) Te, proponowane przeze mnie, są bardzo smaczne i tanie :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na około 60 sztuk:
    CIASTO:
    2 ¾ szklanki mąki
    jajko
    2 łyżki oleju rzepakowego
    szczypta soli
    ¾ szklanki gorącej wody
    mąka do posypywania stolnicy

    FARSZ:
    800 g obranych ziemniaków
    200 g twarogu
    80 g soczewicy zielonej
    2 cebule (około 180 g)
    2 łyżeczki przyprawy do dań Kucharek
    pęczek świeżych liści lubczyku (około 2 g)
    sól wg uznania
    pieprz czarny mielony wg uznania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z ziemniakami, soczewicą zieloną i twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. FARSZ: Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju.
  • 2. Ziemniaki gotujemy do miękkości. Soczewicę gotujemy wg przepisu na opakowaniu (tak by była miękka), osączamy na sicie.
  • 3. Twaróg rozgniatamy widelcem, lubczyk kroimy na mniejsze kawałki.
  • 4. Ugotowane ziemniaki ubijamy, dodajemy soczewicę, ponownie ubijamy, następnie dodajemy twaróg, cebulę przyprawy i wszystko razem mieszamy.
  • 5. Dodajemy usmażoną cebulkę, lubczyk, przyprawy i dokładnie mieszamy.
  • 6. CIASTO: Z podanych składników wyrabiamy ciasto.
  • 7. Dzielimy na kilka części, każdą wałkujemy, wykrawamy krążki, nakładamy porcję farszu i zlepiamy brzegi.
  • 8. Gotujemy w osolonej wodzie około 8-10 minut od wypłynięcia.

Porady

Podajemy polane np. roztopionym masełkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Pierogi z zieloną soczewicą

To może cię zainteresować